Για να μην έχουμε αυταπάτες: Τα τουρκικά κόμματα στηρίζουν Ερντογάν για την ΑΟΖ Κύπρου

File Photo: Συνάντηση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε στα κατεχόμενα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. ΚΥΠΕ, ODUL
Στήριξη στις πρωτοβουλίες και κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ανατολική Μεσόγειο προσφέρουν τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας σε κοινή τους ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) και το Καλό Κόμμα (İyi Parti) αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «εμείς ως κόμματα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καταδικάζουμε έντονα κάθε προσπάθεια που στοχεύει με τετελεσμένα να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των Τ/κ και της Τουρκίας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, και εκφράζουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή μας στις πολιτικές κύκλων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως θεωρούν τα μέτρα της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και τα χαρακτηρίζουν απαράδεκτα. Καλούν την ΕΕ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιδείξει μια δίκαιη και ουδέτερη στάση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εταιρείες πετρελαίου “τις οποίες η ε/κ πλευρά συμπεριέλαβε μονομερώς και παρανόμως (στις γεωτρητικές δραστηριότητες) καθώς και οι χώρες που στηρίζουν την ε/κ πλευρά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες τους είναι μάταιες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο” και πως βρίσκονται σε μεγάλη αντίθεση με τις “πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής”.

Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι σωστή η συνέχιση των ερευνών της χώρας μας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνουν.

Αναφέρουν επίσης πως πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος, χωρίς να υποκύπτουν σε καμιά πίεση, έχουν τη δύναμη “να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”.

Τα τέσσερα κόμματα σημειώνουν ότι στηρίζουν μέχρι τέλους κάθε πολιτική πρωτοβουλία, κάθε μέτρο και κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης για στήριξη των συμφερόντων του τουρκικού έθνους στη ανατολική Μεσόγειο και πως θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα, σε κάθε περίπτωση και υπό όλες τις συνθήκες, αυτή την κοινή τους στάση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Επανέναρξη συνομιλιών για Κυπριακό; Πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη, ικανοποίηση Αναστασιάδη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal