Επίθεση στα κατεχόμενα, “χτύπησε” ιπτάμενο αντικειμένο: Ήταν ρωσικός πύραυλος από Συρία;

Φωτογαφία από τη φωτιά στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κύπρου




Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή πύραυλος, πάντως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος, ανέφερε τουρκοκύπριος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σημειώνουμε ότι τα ξημερώματα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Χομς και στα προάστια της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι τουλάχιστον 21, μεταδίδουν συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο κατοχικός ηγέτης, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία. Δήλωσε ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (…). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (…) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας», πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε:

«Αν και δεν είναι γνωστό για το τι ακριβώς πρόκειται, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα στρατιωτικό αντικείμενο που ήρθε από το εξωτερικό, είτε drone, είτε πύραυλος. Η Κύπρος απόψε έλαβε το μερίδιό της από τον πόλεμο που συνεχίζεται στην περιοχή”.

Ο κατοχικός ηγέτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το εναέριο μέσο να είναι ρωσικής προέλευσης.

Ο παράνομος ψευτο-«Υπουργός Συγκοινωνιών» δήλωσε ότι δεν πρόκειται για drone ή αεροπλάνο. Ο Τολγκά Ατακάν, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Ακιντζί, δήλωσε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το πρωί. Επίσης, τόνισε ότι τα συντρίμμια έχουν σκορπιστεί σε μεγάλη περιοχή.

Αξιωματούχοι εξετάζουν τα συντρίμμια στον τόπο της συντριβής, στην περιοχή που αποκαλείται από τις αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη — σ.σ. η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό — ενώ, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, τον λεγόμενο και παράνομο ψευτο-“υπουργό” Εξωτερικών της παράνομης “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” (“ΤΔΒΚ)”, οντότητας που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

«Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, ή κάποιο εκρηκτικό (σ.σ. πύραυλος). Οι ετικέτες και άλλα στοιχεία στα συντρίμμια θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη σύντομα», ανέφερε ο Οζερσάι.

4 άμαχοι νεκροί, 21 τραυματίες: Ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα σε Χομς και Δαμασκό

«Κατά πληροφορίες που έλαβα από στρατιωτικούς μας, αιτία του ατυχήματος δεν ήταν» η πτώση «ελικοπτέρου» ή άλλου αεροσκάφους της παράνομης “ΤΔΒΚ”, ανέφερε ο ίδιος.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί από το σημείο του περιστατικού δήλωσε:

«Αν και δεν είναι γνωστό για το τι ακριβώς πρόκειται, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα στρατιωτικό αντικείμενο που ήρθε από το εξωτερικό, είτε drone, είτε πύραυλος, είτε αεροσκάφος», επίσης δηλώνει ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το αντικείμενο δεν έπληξε κατοικημένη περιοχή και προσθέτει:

«Η Κύπρος απόψε έλαβε το μερίδιό της από τον πόλεμο που συνεχίζεται στην περιοχή. Ο κ. Ακιντζί δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το εναέριο μέσο να είναι ρωσικής προέλευσης.

Ο παράνομος ψευτο-«Υπουργός Συγκοινωνιών» δήλωσε ότι δεν πρόκειται για drone ή αεροπλάνο. Ο Τολγκά Ατακάν, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Ακιντζί, δήλωσε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το πρωί. Επίσης, τόνισε ότι τα συντρίμμια έχουν σκορπιστεί σε μεγάλη περιοχή.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε για το περιστατικό πως «γίνονται οι επαφές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλής πληροφορίες. Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται από τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Σύμφωνα με την Χουριέτ μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε στα κατεχόμενα, Η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις έλεγαν για πύραυλο μετά τις πρώτες έρευνες εκτιμάται ότι πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος έσπευσε επίσης στην περιοχή δήλωσε ότι «δεν είναι δικός μας (των τουρκικών ενόπλων δυναμεων) πύραυλος ή αεροσκάφος, είναι στρατιωτικό αεροσκάφος».

Η Χουριέτ αναφέρει ότι στη Λευκωσία προκλήθηκε πανικός και ότι στην περιοχή έσπευσαν στρατιωτικοί και πυροσβεστική.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λευκωσία, Cyprus

Κάτι γίνεται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου: Θόρυβος, σάν έκρηξη, αναστάτωσε τη Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: