Σε Total-ENI το «τεμάχιο 7» : Oι δύο κολοσσοί αυξάνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ

Φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα της TOTAL. File Photo via Total site




Το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε την εισήγηση της διυπουργικής Επιτροπής που υποβλήθηκε διά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη, για να υπογραφεί συμφωνία με τις TOTAL και ENI για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 7 στην εν λόγω κοινοπραξία, αναφέρει ο Πέτρος Θεοχαρίδης στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ.

Ταυτόχρονα, το υπουργικό ενέκρινε και την είσοδο της γαλλικής TOTAL σε κοινοπραξία με την ΕΝΙ, στα τεμάχια που μέχρι τώρα τα δικαιώματα είχαν οι ΕΝΙ-KOGAS. Πρόκειται για τα τεμάχια 2,3 και 8, 9, όπως και στο 11, ενώ στο τεμάχιο 6 ήδη συμμετέχει μαζί με την TOTAL.

Την ίδια ώρα, το υπουργικό Συμβούλιο στην συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ενέκρινε και την πρόταση Γ. Λακοτρύπη για το γεωτρητικό πρόγραμμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για την επόμενη διετία. Προβλέπονται συνολικά εννέα γεωτρήσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.

Πρόκειται για πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά και τέσσερεις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Αφροδίτη», «Καλυψώ» και «Γλαύκος». Μεταξύ ερευνητικών γεωτρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» περιλαμβάνονται γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7 – όπου εκτείνεται και το κοίτασμα «Καλυψώ», αλλά και γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Επίσης, με την ενίσχυση της γαλλικής TOTAL, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 όπου η ΕΝΙ επιχείρησε γεώτρηση τον Φεβρουάριο 2018 αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο προγραμματισμός γεώτρησης στην «Σουπιά» με την συμμετοχή της TOTAL, δεδομένης της προϊστορίας του συγκεκριμένου στόχου, ερμηνεύεται ότι γίνεται με την πολιτική και όχι μόνο συγκατάθεση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των χωρών που βρίσκονται πίσω από τις δύο εταιρείες.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, πέντε ερευνητικές και πέντε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στα αδειοδοτημένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη από την ExxonMobil και την Qatar Petroleum φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου κάνοντας λόγο για μέγεθος περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ για το 2018.

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη που φυσικά θα μας βοηθήσει να κατευθυνθούμε προς την δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου είτε είσαι χώρα παραγωγής, είτε χώρα κατανάλωσης, είτε χώρα διακομιδής», σημείωσε.

Αναφορικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι στόχος της Άγκυρας είναι να προκαλέσει αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποθαρρύνει τους ενεργειακούς κολοσσούς να επενδύσουν στην περιοχή.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στη συνεργασία επτά χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τον EastMed Gas Forum και να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε, τέλος, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καλέσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα την Τουρκία σε συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Κυπριακό και ΑΟΖ στην ατζέντα της σύσκεψης των Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: