Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους Δούρου και συγκατηγορούμενοι για πλημμύρα στη Μάνδρα

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προσέρχεται στο ανακριτικό γραφείο, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, Αθήνα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ολοκληρώθηκε η απολογία της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, η οποία αντιμετωπίζει πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που είχε στοιχίσει τη ζωή 25 πολιτών, στην 7η τακτική ανακρίτρια.

  • Η κυρία Δούρου αφέθηκε ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων. Η Δούρου καθώς και οκτώ πρόσωπα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από τους δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, και τα αρμόδια δασαρχεία, βαρύνονται με τις κατηγορίες της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσας κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Απολογίες για την υπόθεση έδωσαν επίσης ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, καθώς και η απερχόμενη δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, που αφέθηκε ελεύθερη χωρίς όρους.

  • Ενώπιον της ανακρίτριας η κυρία Δούρου παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο περιλαμβάνονται δύο πραγματογνωμοσύνες τις οποίες υπογράφουν, την πρώτη οκτώ ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και τη δεύτερη οι τρεις μηχανικοί οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Στις πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτονται ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια την περιφερειάρχη.

Επιπλέον η απερχόμενη επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής με το υπόμνημα της θέτει μία σειρά ερωτημάτων όπως:

  • α) Γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε;
  • β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο);
  • γ) Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Στο υπόμνημα, γίνεται εξιστόρηση όσων έγιναν ή δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας, τονίζοντας:

  • «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του θέμα για το οποίο επί επτά χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Κατά την κυρία Δούρου όταν το 2010 ελήφθη απόφαση για την σύνταξη μελέτης, χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια μέχρι τις 12.7.2012, οπότε υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Σύμφωνα με την κυρία Δούρου επί της θητείας της «τέθηκαν ουσιαστικά οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης» με 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δισ. ευρώ.

Τέλος, η περιφερειάρχης επικαλείται και τη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, ενώ το φαινόμενο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων καθώς σημειώθηκε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Δήλωση Ρένας Δούρου

Βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο η κυρία Δούρου δήλωσε:

«Η προφορική, η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτήν την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε stop στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και όχι μόνο στην Αττική. Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες. Σήμερα στέκομαι μπροστά σας, και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία για το γεγονός ότι -για τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε, είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκλεβαν μετασχηματιστή της ΔΕΗ, τους είδαν αστυνομικοί, εμβόλισαν το περιπολικό και διέφυγαν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: