Άλλοι στη μάχη της κάλπης κι άλλοι στην επαγρύπνηση για την προστασία της Εθνικής Κυριαρχίας

Μονάδες επιφανείας αποτελούμενες από Φρεγάτες και Πυραυλακάτους, που είναι από την αιχμή του δόρατος για το Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται πάντα στο Ανατολικό Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Την ώρα που το βλέμμα της Ελληνικής κοινωνίας, παρά την δυστυχώς πλέον καθιερωμένη αποχή, στρέφεται στις κάλπες και στ’ αποτελέσματα που θ’ αναδείξουν το κόμμα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή με τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, το βλέμμα και το μυαλό στα επιτελεία και τους ακριτικούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μονίμως στραμμένο προς ανατολάς διότι η Τουρκία έχει έναν «μαγικό» τρόπο να δημιουργεί εντάσεις.

  • Το γεγονός πως, σύμφωνα τουλάχιστον με την Άγκυρα και το Κρεμλίνο, αυτές τις ώρες φορτώνονται για να ταξιδέψουν στην Τουρκία οι πρώτοι S-400, για τη γειτονική χώρα σίγουρα είναι μια μεγάλη στιγμή που αφορά την άμυνά της.
  • Σημαίνει όμως κι επακόλουθα που μένει να φανούν. Αυτή η εξέλιξη δεν παύει να είναι η αρχή ενός ντόμινο που μέχρι στιγμής κανείς από την Αμερική δεν το έχει κουνήσει ώστε να ξεκινήσουν οι αλλεπάλληλες πτώσεις.

Οι S-400 μπορεί να φτάνουν. Όμως επειδή η Τουρκία συνηθίζει να ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και μετά δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει το συμμάζεμα της προκαλεί νευρικότητα, ένα τέτοιο μέτωπο είναι οι ενεργειακές της κινήσεις όπου προς το παρόν έχουν μαντάτα που δεν είναι τ’ αναμενόμενα. Και αυτός είναι ένας λόγος που προωθεί αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές.

Το μπούμερανγκ: Αδειάζει τα ταμεία της η Τουρκία με κούφιες γεωτρήσεις

Οι ειδήσεις που φτάνουν τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, για τις διαρκείς προσπάθειες της Άγκυρας να δημιουργήσει αποτελεσματικά ενεργειακά τετελεσμένα, λένε πως μέχρι σήμερα η τύχη της γυρίζει την πλάτη.

  • Αποχωρήσεις εταιριών με βοηθητικά πλοία τόσο από το γεωτρύπανο «Fatih», όσο και από το «Yavuz» που ακόμη δεν έχει πιάσει δουλειά παρά τις δηλώσεις. Προσωπικό σπεύδει να δηλώσει πως δεν ανήκει σ’ αυτό το δυναμικό που πειρατικά έχει εισβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και την ίδια ώρα κάποια εκατομμύρια χάνονται άνευ ουσίας κάθε βδομάδα, όσο ο Πορθητής παραμένει εκεί στα δυτικά της Πάφου χωρίς αποτελέσματα.
  • Πόσο μπορεί η Τουρκική οικονομία ν’ αντέξει κάτι τέτοιο; Κανείς δεν μπορεί να το προδιαγράψει. Εκείνο που υπολογίζουν και δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι και στο Ελληνικό πεντάγωνο είναι ότι χάνονται πολύτιμοι πόροι από τα Τουρκικά ταμεία, γεγονός που θα το βρει κι αυτό μπροστά της η Τουρκική κυβέρνηση, την οποία πολλοί θα σπεύσουν ν’ αμφισβητήσουν και πάλι στο εσωτερικό της.

Κι όταν αυτό συμβαίνει και οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό πολλαπλασιάζονται, το καθεστώς Ερντογάν έχει τη μόνιμη λύση, που είναι η αύξηση της προκλητικής ρητορικής αλλά και οι πράξεις που σε αρκετές περιπτώσεις είναι οι παραβιάσεις ή ακόμη και οι αμφισβητήσεις νησιών στο Αιγαίο. Είναι μια πρακτική που για πάνω από τέσσερις δεκαετίες διατηρεί το ίδιο μοτίβο στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας.

Στη μέγγενη των ήρεμων δυνάμεων η Τουρκία

Έμπειροι Αξιωματικοί έλεγαν πως από την μια πλευρά στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, η Τουρκία και τα ενεργειακά σχέδια του «με το έτσι θέλω» έχει βρει απέναντί της μια πολύ ήρεμη δύναμη με ισχυρά διπλωματικά και νομικά επιχειρήματα όπου με τις πιέσεις που έχει ασκήσει, αναχαιτίζει με μοναδικό τρόπο τη νέα προσπάθεια εισβολής στο νησί.

Και από την άλλη στο περιβάλλον του Αιγαίου, η Άγκυρα έχει λάβει όλα τα μηνύματα πως αν τυχόν προσπαθήσει να κάνει κάτι που ξεπερνά τα όρια, αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο.

  • Οι ίδιες πηγές, που είναι σε θέση να έχουν σαφή εικόνα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, λένε πως παρά τους συνεχείς εξοπλισμούς της η Τουρκία, δεν είναι σε θέση να κάνει την παραμικρή επιθετική κίνηση προς τη χώρα μας διότι γνωρίζει πως παρά τα όποια προβλήματα που εδώ και χρόνια δημιουργήθηκαν, οι Ένοπλες Δυνάμεις φρόντισαν για κάτι πολύ βασικό κι αυτό είναι το αξιόμαχο.
  • Τη στιγμή που η Τουρκική οικονομία γεμίζει τ’ αδειανά ταμεία της λόγω της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση Ερντογάν για να παραμείνει αλώβητη είναι ικανή να τα παίξει όλα, για όλα, κάνοντας ακόμη και μια τρέλα, στήνονταν ένα νέο σκηνικό είτε αυτό είναι στην Αν. Μεσόγειο είτε αυτό είναι σε κάποιο σημείο του Αιγαίου. Το αντίκτυπο πάντως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα επηρεάσει μόνο την Τουρκική οικονομία, γεγονός που σαφέστατα θέλει η χώρα μας ν’ αποφύγει και ο λόγος είναι κατανοητός.

Από την άλλη πλευρά πάντως οι Ένοπλες Δυνάμεις περνούν ένα καλοκαίρι που καμία σχέση δεν έχει με τη θερινή ραστώνη. Πως άλλωστε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στις τάξεις των ΕΔ;. Η εγρήγορση υπάρχει και οι ετοιμότητες είτε στα ανατολικά σύνορά μας είναι αυξημένες (όπως είναι πάντα σ’ αυτά τα ευαίσθητα σημεία της επικράτειας).

Όμως και στα μετόπισθεν κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα το ποιες είναι οι εντολές και ποιες οι πράξεις στην θάλασσα και τον αέρα.

  • Κι όλη αυτή η εγρήγορση οφείλεται στ’ ότι η πάντα νευρική Τουρκία διαλέγει έναν από τους γνωστούς τρόπους προκλήσεων για να τον ενεργοποιεί. Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακούστηκε πως λόγω των Εθνικών εκλογών στη χώρα μας, η Τουρκία ίσως επιχειρήσει μια νευρική κίνηση μόλις θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση ώστε να βρει τα επιτελεία κάπως απροετοίμαστα και την πολιτική ηγεσία του τόπου να ενημερώνεται ακόμα για όλα τα θέματα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκείνο που έχουν δείξει σε καθημερινή βάση είναι ένα:  πως οι καθημερινές τους δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε ανά πάσα στιγμή μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις σκεφτεί η γειτονική μας χώρα.

Η «κατάρα» των τουρκικών F-35Α: Πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχυσε την καρδάρα με το γάλα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: