File Photo: Στιγμιότυπο από την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας Ηνίοχος 2019. Φωτογραφία: Πολεμική Αεροπορία




Τι και αν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν τον δεύτερο κύκλο συνομιλιών, αυτή τη φορά στην Άγκυρα. Οι γείτονές μας έκαναν το καθημερινό τους “καθήκον”, να διατηρήσουν σε αυξημένη ετοιμότητα ιπταμένους και αεροσκάφη επιφυλακής της ελληνικής Αεράμυνας.

  • Ίσως με αυτό τον τρόπο θέλουν να κρατήσουν “ζεστό” το θέμα της συζήτησης περί των εισόδων εντός του FIR Αθηνών, για το οποίο πολλές παραλλαγές προτάσεων έχει ακούσει η ελληνική πλευρά κατά την πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών στην αίθουσα “Ιωάννης Καποδίστριας” στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία έχει επαναφέρει το θέμα των εισόδων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας και στο FIR Αθηνών, ζητώντας ξανά να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις και για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, τα ελληνικά αεροσκάφη να μην πετούν οπλισμένα.

  • Από την άλλη πλευρά η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε είσοδος εντός του FIR Αθηνών, δίχως κατάθεση σχεδίου πτήσης, αντιμετωπίζεται ως renegate, άρα δεν υπάρχει περίπτωση τα ελληνικά μαχητικά να μην είναι οπλισμένα όταν απογειωθούν για να αναγνωρίζουν και να αναχαιτίσουν το άγνωστο ίχνος που έχει εισβάλει σε χώρο ευθύνης της Ελλάδας.

Οι παραβιάσεις και το πρωί της Δευτέρας που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έφτασαν τις 44, με 11 από αυτές να γίνονται από F-16 της Τουρκίας και οι υπόλοιπες από τα συνήθη ύποπτα CN-235 που φροντίζουν με τα μέσα που διαθέτουν να κατασκοπεύουν ότι χρειάζεται σε επίπεδο πληροφοριών.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 17η ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 3 (3x2F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 8

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ :41 (οι 11 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Απέκλεισε «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ο ΥΕΘΑ: Προσπάθεια να λήξουν τώρα οι προκλήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: