Η κρίσιμη κατάσταση σε Κύπρο και Αιγαίο τέθηκαν υπόψιν της Ναυάρχου του 6ου Στόλου

Ο ΥΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ναύαρχος- Διοικητής του 6ου Αμερικανικού στόλου Λίζα Φρανσέτι , το Πεντάγωνο. Φωτογραφία, πηγή , ΥΠΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με κάθε λεπτομέρεια ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία η Ναύαρχος-Διοικητής του 6ου Αμερικανικού στόλου Λίζα Φρανσέτι, για τις προκλήσεις διαρκείας από τη γειτονική μας χώρα.

  • Μπορεί η ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ήταν ιδιαίτερα λιτή, όπως και του ΓΕΕΘΑ, αναφερόμενη στις κοινές εκπαιδεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική, όμως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχασαν την ευκαιρία να δώσουν πολλές πληροφορίες για τις όσες προκλήσεις σταματά το Πολεμικό Ναυτικό και αναχαιτίζει η Πολεμική Αεροπορία και φυσικά για τις πειρατικές κινήσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
  • Πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου, είναι παρόμοια μ’ εκείνα που είχαν δοθεί στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην χώρα μας και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Tο Αιγαίο και η Αν. Μεσόγειος είναι ένα μέρος του επιχειρησιακού πεδίου της Ναυάρχου Φρανσέτι και δεν είναι παράλογο, πως ως Νατοϊκός Διοικητής έδειξε ενδιαφέρον για τα όσα σημαντικά άκουσε από τους δυο Αρχηγούς αλλά και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, δείχνοντας να κατανοεί το πρόβλημα που δημιουργείται από την απρόβλεπτη και νευρική Τουρκία.

  • Η ίδια ως Διοικητής-σύμμαχος του 6ου στόλου πολλές φορές συνεργάζεται σε ναυτικό επίπεδο με τις Αμερικανικές κι άλλες δυνάμεις. Επιδίωξη πάντως των Ηνωμένων Πολιτειών –κι αυτό εξέφρασε η Ναύαρχος- είναι να πέσουν οι τόνοι και να επέλθει η απαραίτητη ηρεμία στην περιοχή, πράγμα που θέλει και η χώρα μας αλλά από την άλλη πλευρά, φαίνονται καθημερινά οι διαφορετικές σκέψεις που αποτυπώνονται με ρητορική και με πράξεις.

Μαζί με την κα. Φρανσέτι ήταν παρόν και ο Τζέφρι Παϊατ, ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο οποίος δεν άκουγε για πρώτη φορά τα των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Ο ίδιος πριν λίγα 24ωρα είχε αναφερθεί σ’ αυτή την προκλητικότητα τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσει η Τουρκία τις προβοκατόρικες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως οι Ελληνικές θέσεις εκφράστηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τυχόν ενέργειες της Τουρκίας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι μόνοι θα βρεθούμε σε τυχόν κάποιας μορφής ένταση.

Η πετυχημένη συνταγή κατά του Barbaros μέρος του σχεδίου: «Σταματήστε το Γεωτρύπανο»

Πρέπει τώρα να τερματιστούν οι προκλήσεις γιατί αύριο θα είναι αργά

Πρέπει η όρεξη της Τουρκίας να σταματήσει τώρα έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διότι αν τους περάσει το «Τουρκικό γινάτι» αυτή τη στιγμή και δημιουργηθούν τετελεσμένα μη αναστρέψιμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η ιστορία έχει δείξει πως θα προχωρήσουν στο επόμενο διεκδικητικό τους βήμα που δεν είναι άλλο από το Αιγαίο.

  • Ο διπλωματικός μαραθώνιος στην ΕΕ αυτό τον στόχο έχει, την αφύπνιση όλων των Ευρωπαϊκών χωρών για το τι πρόκειται να συμβεί από τη στιγμή που η Άγκυρα θα φτάσει εκεί που η ίδια θέλει. Η Ελλάδα και η Κύπρος δείχνουν προς τους Ευρωπαίους ότι Αιγαίο, Κύπρος και Αν. Μεσόγειος (δηλαδή τα σύνορα της ΕΕ στο νοτιοανατολικότερο άκρο), στα σχέδια της αχόρταγης και διεκδικητικής Τουρκίας, είναι ένα ενιαίο θέατρο επιχειρήσεων στο οποίο επιθυμεί να εισβάλει.
  • Επιτελείς του Ελληνικού πενταγώνου παρατηρούν πως το ενδιαφέρον της γειτονικής μας χώρας έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο, στα σχέδια που υλοποιούνται μέσω των πλωτών γεωτρύπανων «Πορθητής» και του «Γιαβούζ». Το τελευταίο έχει βάλει ρότα για τον κόλπο της Καρπασίας, όπως υποστηρίζουν οι γείτονές μας. Όμως οι λοξές ματιές και η ρητορική περί Αιγαίου και Καστελόριζου, είναι αυτή που έχει κάνει την Ελληνική πλευρά να έχει διαμηνύσει τόσο προς τις ΗΠΑ, όσο και προς την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην περίπτωση σοβαρότατης πρόκλησης εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι πολιτικοί και οι επιτελείς τους οφείλουν να το καταλάβουν και να πάρουν το μήνυμα πως εφόσον επιχειρήσουν το παραμικρό, πρέπει να γνωρίζουν πως η απάντηση υπάρχει, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές.

Ελληνική πρόθεση πρόκλησης, σαφέστατα δεν υπάρχει αλλά στην περίπτωση προσπάθειας οποιασδήποτε επιβουλής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος η υπεράσπιση.

Δεν θα επιτρέψουμε θερμό επεισόδιο, διεμήνυσε ο Αποστολάκης: Θα είμαστε μόνοι μας, είπε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: