Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι κινήσεις της Λευκωσίας στην ΕΕ αλλά και της Αθήνας, έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι το κύριο θέμα των κυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στην, για πρώτη φορά μεγαλύτερη διέλευση Ε/κ παρά Τ/κ από τα οδοφράγματα, με βάση τα τελευταία στοιχεία πενταμήνου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα τις ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα χθες στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Κρίσιμες ώρες» γράφει ότι υπό το φως των ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ότι ο «Πορθητής» άρχισε γεώτρηση ανοικτά του Ακάμα, συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Τσίπρα και μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Άγκυρα. Αλλού αναφέρει ότι ο κατακλυσμός ήταν στην Λευκωσία και αναφέρεται στον ανεμοστρόβιλο στην Λεωφόρο Σταυρού που αναποδογύρισε αυτοκίνητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισαν να φεύγουν οι μέδουσες που κατέκλυσαν τις παραλίες και κυρίως σε Πρωταρά και Αγία Νάπα.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Διπλάσιες διελεύσεις Ε/κ στα οδοφράγματα» γράφει ότι η τάση στη βάση στοιχείων πενταμήνου, είναι ο διπλασιασμός των διελεύσεων Ε/κ το 2019 και πως για πρώτη φορά από το 2003, περισσότερες ήταν οι επισκέψεις ε/κ έναντι των τ/κ. Αλλού γράφει ότι το επικείμενο Brexit επαναφέρει το θέμα των Βάσεων για το οποίο υπάρχουν δύο σχολές σκέψεις μεταξύ των κομμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΑΗΚ είναι καζάνι που βράζει κι οι συντεχνίες ζητούν από την διοίκηση να ανοίξει τα χαρτιά της επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ολική μάχη Λευκωσίας» γράφει για πυρετό διεργασιών εντός της ΕΕ ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής με την Λευκωσία να επιδιώκει την επιβολή μέτρων που θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία. Αλλού γράφει για τις δύο όψεις του Κατακλυσμού, με τον κόσμο να παίζει στην παραλία και τις καταστροφές από τον ανεμοστρόβιλο και την χαλαζόπτωση σε Στρόβολο, Λακατάμια, Έγκωμη και στο εσωτερικό του νησιού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ιατροσυμβούλιο έκοψε και έραψε και χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση απέρριψε αίτημα για σύνταξη ανικανότητας σε 60χρονο που είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και δεν μπορούσε να εργαστεί στο τραπεζικό ίδρυμα όπου ήταν υπάλληλος.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Παραβλέπουν Φατίχ, φοβούνται Γιαβούζ» γράφει ότι ενώ όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι το Φατίχ άρχισε γεώτρηση ανοικτά του Ακάμα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να αποτρέψει δεύτερη γεώτρηση από το Γιαβούζ ανοικτά της Καρπασίας και εστιάζεται σε καταδικαστική δήλωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S 400 και αυτή την εβδομάδα θα απαντήσει με επιστολή για το θέμα στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει για αρνητικές συνέπειες από την δημιουργία φραγμάτων εντός περιοχών Natura και αναφέρεται σε δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/06/2019

Πρώτο το δελτίο ειδήσεων του ALPHA το Σάββατο: Στη δεύτερη θέση ο ΣΚΑΙ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: