O Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ έξω από εκλογικό κέντρο. ΕPA, ERDEM SAHIN

Αλυσιδωτές εξελίξεις αναμένονται στην περιοχή: Ο απρόβλεπτος Ταγίπ με την πλάτη στον τοίχο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με την ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ- κατά συνέπεια και του κυβερνώντος κόμματος- και τη νίκη του Κεμαλιστή Εκρέμ Ιμάμαγλου για δεύτερη φορά στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει πλέον να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, όπως και οι υπουργοί του, θέλησαν ν’ ανεβάσουν το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στον «μόνιμο σάκο του μποξ» που είναι το Αιγαίο.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν πως τα μέτωπα του Ερντογάν στα Ανατολικά του δεν είναι λίγα: από τη μια η Συρία κι από την άλλη το Κουρδικό ενώ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την οικονομική δυσπραγία στην Τουρκία.

Το Αιγαίο διατηρείται σε υψηλούς τόνους για πολύ ξεκάθαρους λόγους, που είναι η συσπείρωση του εθνικιστικού μπλοκ κοντά στην κυβέρνηση Ερντογάν και η συμπόρευσή τους με τους «Γκρίζους Λύκους» της Άγκυρας.

Σε λίγα 24ωρα, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη (που δεν ήθελε με τίποτα να χάσει) έχει το καυτό τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόλαντ Τράμπ αλλά και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πίεση από την Αμερικανική πλευρά είναι μια και βασική, η ακύρωση της παραλαβής των πυραύλων S-400, κάτι που δύσκολα σταματά, αλλά τίποτα δεν είναι και απίθανο.

Ίσως το γεγονός πως νωρίτερα αυτών των συναντήσεων, το νομοσχέδιο Μενέντεζ- Ρούμπιο ξεκινά να συζητείται στην αμερικανική Γερουσία, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία.

Και μετά απ ‘όλα αυτά έρχονται και οι Ελληνικές Εθνικές εκλογές, σε μια περίοδο που κανείς δεν κρύβει την ανησυχία του είτε ανήκει στην κυβέρνηση, είτε ανήκει στην αντιπολίτευση.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που λένε πως μετά τη συντριπτική ήττα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα θα ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο κι αυτό διότι έχει ανάγκη η οικονομία του από μια μεγάλη ανάσα που είναι ο τουρισμός.

  • Το βλέμμα στραμμένο στην αποκρυπτογράφηση των σχεδίων της Τουρκίας

Από την άλλη πλευρά όμως η συνέχιση της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αυτή τη στιγμή αποτελεί Νο1 στόχο για την Τουρκία και η αποστολή του δεύτερου γεωτρύπανου κάνει πολλούς ανωτάτους Αξιωματικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά πως η γειτονική χώρα παραμένει ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Επίσης κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, που θα θελήσει να οδηγήσει την κατάσταση ο Ισλαμιστής πρόεδρος.

«Αν παραμείνει το Yavuz στον κατεχόμενο κόλπο της Καρπασίας, εμείς θα είμαστε δίπλα στους Κυπρίους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν, αν όμως υπάρξει κίνηση δυτικά, καταλαβαίνει ο καθένας πως τα περιθώρια στενεύουν και οδηγούνται σε μονόδρομη κατεύθυνση» έλεγε με ιδιαίτερο νόημα ανώτατη πηγή και συνέχιζε: χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας ώστε τίποτα να μην εκμεταλλευτεί ο γείτονας μας.

Οι Τούρκοι θεωρητικά θα συνεχίσουν το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει, φτάνοντας στην Καρπασία ώστε να δείξουν πως «αγωνίζονται για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και να εισπράξει ένα κέρδος ο Τούρκος πρόεδρος, από την κοινή γνώμη, καθώς αυτή τη στιγμή είναι λαβωμένος λόγω του δεύτερου αποτελέσματος της Κωνσταντινούπολη.

Το προκλητικό και αναθεωρητικό σχέδιο, το πιθανότερο είναι να το ξεκινήσει με έρευνες που αρκετοί λένε πως ίσως το προσπαθήσει τον Αύγουστο. Αυτό άλλωστε είχε επαναλάβει με το Barbaros, στα τέλη του περσινού καλοκαιριού. Είχε ξεκινήσει με αναγγελίες ερευνών κι από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα τζαρτζαρίσματα στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν είχαν σταματήσει.

Μια τέτοια κατάσταση σαφώς δεν είναι εύκολα διαχειρήσιμη και οποιαδήποτε Ελληνική κίνηση ίσως προκαλέσει κλιμάκωση στο νοτιοανατολικότερο άκρο της επικράτειας.

Φυσικά στο Ελληνικό πεντάγωνο ξέρουν πολύ καλά ότι εφόσον δοθεί η εντολή για αποστολή μονάδας επιφανείας, επιπέδου φρεγάτας, στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου, θα υπάρξει απάντηση κι από την άλλη πλευρά με αντίστοιχη αποστολή. Και αυτό πηγαίνει κλιμακωτά, με αποστολή κι’ άλλου πλοίου από Ελληνικής πλευράς και ενίσχυση της παρουσίας και από την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον φανεί η διάθεση για δημιουργία νέων προκλήσεων εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι αποφάσεις, όπως έχει διαμηνύσει η εκτελεστική εξουσία της χώρας, έχουν ήδη ληφθεί.

Το γεγονός πως η Ελλάδα είχε στην πρόσφατη άσκηση Καταιγίδα και τις δώδεκα φρεγάτες της εν πλω (μια από αυτές στον Λίβανο), όλες τις Πυραυλακάτους της, τα υποβρύχια, τις Κανονιοφόρους, αλλά και δυο πλοία ταχείας μεταφοράς Ειδικών Δυνάμεων (Zubr) στο Αιγαίο, είναι ένα μήνυμα αποτροπής κι επιπλέον μια ένδειξη ότι έχει δοθεί στο ναύσταθμο κυριολεκτικά η πρώτη κερδισμένη μάχη αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας που εδώ και καιρό ήταν το ζητούμενο.

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου: Δεύτερη και οριστική η εκλογή του, με 53,66%