Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου: Δεύτερη και οριστική η εκλογή του, με 54,03%

File Photo: Οι πρώτες δηλώσεις του Ιμάμογλου. EPA, SEDAT SUNA




Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετά τη καταμέτρηση του 99% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εξασφαλίζει το 54,03% των ψήφων, έναντι 45,09% για τον υποψήφιο του Ερντογάν, τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει και διευρύνει την νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του και υπέστη συντριπτική ήττα.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Ευχαριστώ Τούρκους και Ρωμιούς

Όλους τους Τούρκους πολίτες συμπεριλαμβανομένης και της μειονότητας των Ρωμιών ευχαρίστησε ο νεοεκλεγής υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στην πρώτη του ομιλία αναφέροντας ότι η εκλογή του σημαίνει μια νέα αρχή.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας “καλορίζικο το αποτέλεσμα”, αναφέροντας ότι “δυστυχώς στις 31 Μαρτίου το βράδυ δεν δούλεψε η δημοκρατία”, ωστόσο είπε ότι σήμερα “στην Κωνσταντινούπολη δεν άνοιξε μόνο μια νέα σελίδα αλλά όλοι άνοιξαν μια νέα και κοινή σελίδα”.

“Σημαίνει μια νέα αρχή. Θα τελειώσει η σπατάλη, η επιδεικτικότητα, η έπαρση στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες επανέλαβαν την πίστη μας στην δημοκρατία”, ανέφερε ο Εκρεμ Ιμάμογλου.

Ο νεοεκλεγής δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι “αυτό δεν το πέτυχαν μόνο εκείνοι που με ψήφισαν αλλά και όλοι οι πολίτες που πραγματοποίησαν με μεγάλη ωριμότητα αυτές τις εκλογές”.

Ο Εκρέμ Ιμάμμογλου ευχαρίστησε όλους τους Τούρκους πολίτες, “είτε είναι Κούρδοι, είτε Ρωμιοί, είτε Εβραίοι, είτε είναι Ασσύριοι, με λίγα λόγια όλους τους πολίτες αυτής της χώρας”.

“Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ένα κόμμα, μια ομάδα, τις κέρδισε όλη η Τουρκία. Αυτό ίσως δεν το αισθάνονται εντελώς όλοι. Αλλά θα δείτε σύντομα ότι όλοι έτσι θα αισθανθούν. Για να το πετύχουμε αυτό θα εργαστώ ώστε να μην αποκλειστεί κανείς.

Σήμερα για μένα η κάλπη μου έδωσε εντολή καθήκοντος. Για μένα αυτό είναι το πιο αξιόλογο, το πιο σημαντικό καθήκον της ζωής μου”, ανέφερε.

Ο Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Άρχισαν οι πανηγυρισμοί

Πανηγυρισμοί υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη μόλις ήρθη η απαγόρευση αποτελεσμάτων.

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ στις πρώτες του δηλώσεις συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του Εκρέμ Ιμάμογλου και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να μεταδίδουν τα αποτελέσματα από τις 19.15 που το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (YSK) ήρε την απαγόρευση μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τα αποτελέσματα που δίνει το επίσημο πρακτορείο Ανατολού και τα αποτελέσματα του πρακτορείου ΑΝΚΑ το οποίο εμπιστεύεται η αντιπολίτευση.

 

Με πληροφορίες απο ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τον Ερντογάν: Έκλεισαν οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: