Το τρίγωνο Ουάσιγκτον, Άγκυρας και Μόσχας είναι μία “κόλαση”: Οι S-400 καίνε τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Όβαλ Όφις. EPA, SHAWN THEW




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και τη Ρωσία, με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 περιγραφόταν χθες με μία λέξη: Κόλαση…

Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης του αμερικανικού τελεσιγράφου στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε με επίσημη νότα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκίνησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων από τη Μόσχα και την Άγκυρα και το κλίμα είναι χωρίς αμφιβολία πολεμικό. Να θυμίσω ότι την αποκάλυψη έκανε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «ακριβές» (accurate).

Χθες λύθηκε και ο γρίφος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, το Σαββατοκύριακο, που πρόβλεψε ότι η χώρα του, εκτός των S-400, θα παραλάβει και τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ θα λάβει μέρος και στη συμπαραγωγή του άλλου ρωσικού υπερόπλου, των S-500. Προφανώς έκανε την περίφημη πλέον δήλωση επειδή γνώριζε το αμερικανικό τελεσίγραφο που μεταφέρθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τα παραπάνω που μας αφορούν απόλυτα συμβαίνουν στις πρωτεύουσες των υπερδυνάμεων. Διότι στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχουν άλλα, πιο …σοβαρά, θέματα που τους απασχολούν… Τα …«δίνουν όλα» στον βασανισμένο λαό…

  • Την ίδια στιγμή, λοιπόν, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης «αγρόν ηγόρασαν», καθώς γι’ αυτούς το μείζον είναι το κομματικό τους συμφέρον. Προφανώς, οι απειλές στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορούν να περιμένουν…

Προκάλεσε κατάπληξη η στάση τους και η αδιαφορία έδειξε και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα. Δεν τρέχει τίποτα. Αποτελούν «πονοκέφαλο» αντί να είναι η καθημερινή προτεραιότητά τους. Όλα για την πρωθυπουργική καρέκλα και τα οφέλη που κουβαλά μαζί της.

  • Αλλά, και στην Κύπρο, όπου απειλείται άμεσα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο δεξιός ΔΗΣΥ και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ, που στο παρελθόν συνεργάστηκαν για να επιβάλουν λύση που εξυπηρετούσε την Τουρκία, χρησιμοποιούν βίαιο λόγο για να συγκρατήσουν τη κομματική τους πελατεία, ενόψει των ευρωεκλογών. Κατά τη μάνα και η …θυγατέρα!

Οι τύποι του ΑΚΕΛ, μάλιστα, που δυστυχώς εκφράζουν θέσεις που βοηθούν την κατοχική δύναμη, επιπλέον δεν σεβάστηκαν ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην γενικός γραμματέας τους, ο Δημήτρης Χριστόφιας δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του στο νοσοκομείο. Δεν έπρεπε να αναστείλουν την πολεμική τους τη στιγμή που ένα ηγετικό και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, ταλαιπωρείται αφάνταστα στην εντατική του νοσοκομείου. Αλλά που πωλείται η ντροπή για να πάνε να αγοράσουν;

Η κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι φρικτή. Ευτυχώς, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών στην Αθήνα και τη Λευκωσία, δίνουν τη δική τους μάχη. Και κάνουν τη διαφορά, κάτι που οφείλω να αναγνωρίσω. ‘Έχουν συναντήσεις με παράγοντες του εξωτερικού και είναι όλη μέρα στα τηλέφωνα με τους ομολόγους τους, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες.

Η Κύπρος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από τις ορδές του τρίτου Αττίλα και η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές επιθέσεις στο Αιγαίο. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν που βρίσκεται σε κατάσταση σχιζοφρένειας.

  • Θα τολμήσει να κτυπήσει στην κυπριακή ΑΟΖ;
  • Θα δημιουργήσει επεισόδιο στο Αιγαίο;

Όλα είναι ανοικτά στο επίπεδο της ανάλυσης και της πρόβλεψης. Άλλωστε ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ο πιο απρόβλεπτος άνθρωπος στον κόσμο. Επί του εδάφους ακόμα τα πράγματα είναι στο επίπεδο των απειλών. Που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Αν συμβεί αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό, ως γνωστό. Εκεί που εισβάλουν οι Τούρκοι δεν φεύγουν ποτέ.

Διπλωμάτες, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και δημοσιογράφοι στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Διότι εάν ο κ. Τραμπ πραγματοποιήσει όσα αναφέρονται στο τελεσίγραφο του θα ζήσουμε την απόλυτη «κόλαση» της τουρκικής οικονομίας. Όσο και να δίνει υποσχέσεις ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον κ. Ερντογάν, για οικονομική ενίσχυση, όσο και να τον συμβουλεύει πως να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, γνωρίζει πως η Τουρκία δεν είναι Ρωσία που άντεξε. Οι περυσινές «μαλακές» κυρώσεις παρά λίγο να στείλουν την κατοχική δύναμη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Άλλωστε αυτό φαίνεται πως είναι το σχέδιο των Αμερικανών. Να παραδώσουν την Τουρκία στους δανειστές της.

Η κατάσταση χρειάζεται προσοχή. Πλέον γνωρίζουμε πως οι Αμερικανοί δεν δέχονται τις μεσοβέζικες λύσεις που πρότεινε η Τουρκία και απαιτούν πλήρη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις. Η κατοχική δύναμη πρέπει να βρει τρόπο να ακυρώσει την παραγγελία των S-400 και επιπλέον να ξοδέψει χρήματα για να αγοράσει το σύστημα Patriot. Ομιλούμε για την απόλυτη υποταγή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που γνωρίζουμε δεν φαίνεται να υποχωρεί. Αυτό λέει ο ίδιος και δημόσια αλλά και ιδιωτικά. Οπότε -εάν δεν αλλάξει τη στάση του- οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις, όπως τις γνωρίζαμε, θα τελειώσουν οριστικά και η Τουρκία θα χαθεί για τη Δύση.

Οι Αμερικανοί έχουν επιλογές και είναι ένας ψεύτικος ανύπαρκτος μύθος ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Ήδη οι Αμερικανοί έχουν κάνει τα κουμάντα τους και μία από τις επιλογές που ήδη ενέκριναν είναι ο άξονας από το Ισραήλ μέχρι την Ελλάδα, μέσω της Κύπρου. Ο άξονας αυτός θα διατηρηθεί ακόμα και αν την ύστατη στιγμή ο Ερντογάν σηκώσει τα χέρια ψηλά και παραδοθεί στο «βαθύ κράτος» της Αμερικής.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

“Δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν” δίνει τη …λύση ο “Ρουβίκωνας”: Οι ξένοι και ο Αλέξης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: