Τελεσίγραφο του Τραμπ στον Ερντογάν: Ακύρωσε τη συμφωνία για τους S-400 τώρα, πάρε Patriot

US President Donald J. Trump inside the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, TOM BRENNER




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν προθεσμία στην Τουρκία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου (το αργότερο στις 5 Ιουνίου) για να αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και να ακυρώσει την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, που θα περιλαμβάνουν και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Εάν η Τουρκία δεν αποσυρθεί από τη συμφωνία της με τη Ρωσία και δεν αγοράσει το αμερικανικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, θα αντιμετωπίσει σκληρά μέτρα που θα επηρεάσουν την οικονομία της, μετέδωσε στην ιστοσελίδα του το CNBC. Το κείμενο υπογράφει η Amanda Macias, δημοσιογράφος για θέματα εθνικής ασφάλειας του δικτύου.

Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής αεροσκάφους F-35, το πάγωμα της μεταφοράς των 100 F-35 που έχουν ζητήσει να αγοράσει οι Τούρκοι και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία – οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν και τη θέση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

Ως γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2017, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά και την παράδοση των συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία. Αντίθετα είπε ότι η χώρα του θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα κατασκευής των S-500.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επέκριναν την συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά των S-400, αναφέροντας τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια και την μη συμβατότητα μεταξύ των συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η αγορά οποιωνδήποτε αμυντικών όπλων είναι η κυρίαρχη υπόθεση της και έχει αποκλείσει τη δυνατότητα εγκατάλειψης των σχεδίων για την ολοκλήρωση της αγοράς των S-400.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισ. dολαρίων για την αποστολή συνολικά τεσσάρων αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση έχει οριστεί για τον Ιούλιο του 2019, αν και ο κ. Ερντογάν είπε ότι περιμένει τα συστήματα μέσα στον Ιούνιο. Τόνισε ότι θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί η παράδοση.

Απαράδεκτος πάλι ο Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες έκαναν, υποστηρίζει, τις θηριωδίες στην Ανατολία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: