Σημαντικό μήνυμα η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου λέει ο Πάιατ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, Θεόδωρο Λουλούδη και Κωνσταντίνο Μαγνη. Φωτογραφία via Twitter, @USAmbPyatt




Σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ την τριμερή συνάντηση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, στην Ιερουσαλήμ, στην οποία και συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”, ο κ. Πάιατ θεωρεί ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στη συμμετοχή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την ένταξη της Αμερικής στην τριμερή. Σημειώνει ότι αυτό θα συνεχιστεί. Και αναφορικά με την Κύπρο και τις απειλές της Τουρκίας υπογραμμίζει τη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα είπε:

Σχετικά με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο – και μίλησα πολύ γι’ ‘αυτό το θέμα χθες στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι, πρωτίστως, τη σημασία της νέας αμερικανικής σχέσης με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πρόκειται για μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη και υπάρχει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που αντικατοπτρίζεται στο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ιερουσαλήμ για να ενταχθεί στην τελευταία τριμερή. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε. Αυτό είναι πολύ σαφές.

Δεύτερον, όσον αφορά το ζήτημα της γεώτρησης, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ σαφής σε αυτό το θέμα στη δήλωσή της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, στη σημασία της αποφυγής προκλητικών ενεργειών και κλιμάκωσης. Είμαστε επίσης πολύ σαφείς όσον αφορά τις απόψεις μας για το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Τρίτον, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα παραμένει αγκυροβολημένη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς της Δύσης. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε πάρα πολύ τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως μέσω του Υπουργού Άμυνας Αποστολάκη και του Γενικού Γραμματέα Παρασκευόπουλου του Υπουργείου Εξωτερικών για την επανέναρξη του διαλόγου σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μέτρα για την αποδυνάμωση και την αποφυγή ατυχημάτων. Από την άποψη αυτή, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό και πολύ ευπρόσδεκτο ότι υπάρχει τόσο ισχυρή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει τακτικός διάλογος με τον Σκιώδη Υπουργό Κικιλία, τον Σκιώδη Υπουργό Κουμουτσάκο και νομίζω ότι η αντιπολίτευση είναι επίσης σαφής όσον αφορά τη σημασία που έχει η Ελλάδα να διαδραματίσει ως απάντηση σε παρόμοιες προκλητικές και σχετικές ενέργειες.

Ο Αμερικανός πρέσβης ρωτήθηκε αν είναι βούληση των ΗΠΑ να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η δημιουργία κρίσης στο Αιγαίο.

Ο κ. Πάιατ απάντησε ως εξής:

Η αποφυγή μιας κρίσης είναι μια πολύ υψηλή προτεραιότητα και αυτό είναι ένα συνεκτικό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το Πεντάγωνο, από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση. Είχαμε στην Αθήνα δύο ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους των Η.Π.Α. αυτήν την εβδομάδα. Ο αναπληρωτής διοικητής της EUCOM, ο στρατηγός Twitty και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο στρατηγός Harrigian. Αυτό ήταν το μήνυμα που παρέδωσαν επίσης.

Έχουμε πολλά θέματα στην ατζέντα μας με την Τουρκία αυτή τη στιγμή. Οι S-400 είναι το πιο σημαντικό από αυτά. Αλλά η διατήρηση μιας σταθερής, φυσιολογικής σχέσης σε ολόκληρο το Αιγαίο είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα F-35 δεν θα βρεθούν στην Τουρκία ταυτόχρονα με τους S-400 λέει η υφυπουργός Άμυνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: