Πολιτική, πολιτικοί, πλούσιοι φίλοι, πολυτελείς  συνήθειες: Τσακώνονται στον ίδιο αχυρώνα…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α), και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ), στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

΄Ενας ηγέτης έχει δικαίωμα να έχει πλούσιους φίλους; Έχει δικαίωμα να έχει ακριβές συνήθειες;  Έχει δικαίωμα σε πολυτελείς απολαύσεις;

Είναι  ερωτήματα μεταξύ των πολλών που έχουν τεθεί μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών του Αλέξη Τσίπρα να απολαμβάνει τις ινκόγκνιτο διακοπές του στην θαλαμηγό ενός επιφανούς εφοπλιστή του αείμνηστου πλέον  Περικλή Παναγόπουλου, που το έφερε η συγκυρία η σύζυγος του να έχει αδυναμία στον πρωθυπουργό. Τόσο πολύ που αποφάσισε να συνδράμει ως (άμισθη) σύμβουλος του για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού (όταν ήδη λειτουργέι ολόκληρο υφυπουργείο και Γραμματεία του ΥΠΕΞ) και μόλις πριν ένα μήνα διορίσθηκε σε  θέση του πρεσβυ εκ προσωπικοτήτων για …προσέλκυση επενδύσεων.

  • Και είδαμε την συνέχεια στην  Βουλή. Για την μομφή του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη ότι το Δεκαπενταύγουστο πηγε με το ελικόπτερο εφοπλιστή-κανακάρη στην βίλα του, ότι η οικογένεια του αν και ασχολήθηκε μόνο με την πολιτική, πλούτισε υπερβολικά, ότι κουμπάρος του είναι ο Ευάγγελος Μαρινάκης, και ότι έχει μεσοτοιχία  το εξοχικό του στην Τήνο με τον Χριστοφοράκο της Siemens.

Και ακολούθησε η απάντηση, για τα ρουσφέτια σε mεγαλοεπιχειρηματίες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, και για την οικογένεια του κ. Τσίπρα που έκανε δουλειές επι χούντας…

Ένα θέαμα θλιβερό και δυσάρεστο  για δυο νέους πολιτικούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις παιδικές ασθένειες της ελληνικής πολιτικής. Ασθένειες που δεν είναι άσχετες με το πως βρέθηκε η χώρα στην χρεωκοπία, όχι μονο οικονομική.

Ο κ. Τσίπρας με την αλαζονεία που ολο και γίνεται μεγαλύτερη αλλα και πιο  επικίνδυνη και με την σιγουριά της ρητορικής υπεροχής έναντι του κ. Μητσοτακη εγκλωβίσθηκε και παγιδεύτηκε σε μια συζήτηση η οποία τον πλήττει .

  • Δεν είναι ότι τον ταύτισαν με τον Παύλο Πολάκη, ότι υποχρέωσε μια ολόκληρη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με πολλούς αξιοπρεπείς ανθρώπους που είχαν ηδη τοποθετηθεί εναντίον του ύφους του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας να δηλώσουν (ευτελιζόμενοι): «Je sui Polakis».

Δεν είναι ότι επανήλθε στην δημόσια συζητηση και πάλι το Μάτι και το θλιβερό εκείνο σκηνικό που μόνο εχθρός του κ. Τσίπρα θα έστηνε όταν όλοι υποκρινόντουσαν ότι η φωτιά θα αντιμετωπισθεί την επόμενη το πρωί με τα αεροσκάφη, όταν είχε σβήσει φθάνοντας στην θάλασσα τρεις ώρες πριν, αφήνοντας πισω 100 νεκρούς.

Δεν είναι ότι αποκαλύφθηκε με άκομψο αλήθεια τρόπο, καθώς οι φωτογραφίες ελήφθησαν παράνομα, ότι ο πρωθυπουργός το Δεκαπενταύγουστο  έκανε τις διακοπές του στο Ιόνιο στην θαλαμηγό της … «συνεργάτιδάς» του, Κατερίνας Παναγοπούλου.

Είναι  ότι ο κ. Τσίπρας χθες παγιδεύτηκε σε μια συζήτηση η οποία τον εξομοίωσε με τους αντιπάλους τους και αυτούς που από παιδί ίσως κατηγορούσε.

Εγω έκανα αυτό αλλά εσύ έχεις κάνει χειρότερα…

  • Για το Μάτι δεν ευθύνεται το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του κ. Αλέξη Παπαχελά του «καναλιού του Αλαφούζου» αλλά η κακοστημένη παράσταση αποποίησης ευθυνών που πρόσβαλε την μνήμη εκατό νέκρων, πλήγωσε χιλιάδες άλλους πυρόπληκτους και μάτωσε την αξιοπρέπεια και το ψυχισμό εκατομμυρίων Ελλήνων. Σε λίγο θα μας πουν ότι θα έπρεπε ο Παπαχελας να πάρει το βίντεο στο μαξιλάρι του και να το βγάλει μετά τις εκλογές ώστε να μην κατηγορηθεί ότι έπαιξε παιγνίδι εις βάρος του  κ. Τσιπρα και της κ. Δούρου.

Ο κ. Τσίπρας δεν ηταν όπως λεει πορφυρογέννητος, δεν είχε τις ακριβές συνήθειες, τους πλούσιους φίλους  από το Πολυκλαδικό στους Αμπελόκηπους, ούτε από το Πολυτεχνείο ούτε από την Κουμουνδούρου. Ούτε φυσικά από την σύντομη επαγγελματική ζωη του ως μηχανικός.

Όλα ηρθαν μετά το 2015…

Ακόμη κι  αν είναι  αθώες αυτές οι συναναστροφές και οι «διευκολύνσεις» από πλούσιους πολίτες, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πρεπει να  αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν υπάρχουν συναλλαγές πίσω από αυτές τις φιλίες και κολεγιές των τελευταίων τριών ετών… Ή να αποδεικνύει κάθε φορά ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι από τον ίδιο.

  • Όμως ο ρόλος ενός ηγέτη και μάλιστα ενος χώρου που αυτοαποκαλείται ακόμη «αριστερός», που έχει ακόμη στο λεξιλόγιο του τα  περί πλουτοκρατίας, τζακιών, διαπλοκής, δεν μπορεί να περιλαμβάνει και διακοπές στο ντεκ των πολυτελών θαλαμηγών της  «πλουτοκρατίας».

Η εξουσία αλλοτριώνει. Ένα, δυο, τρία, πυκνώνουν τα  περιστατικά. Πολλαπλασιάζονται, γίνονται συνήθεια. Γίνεται κουλτούρα, επιλογή, στάση ζωής, χούι..

Και αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Και για τον  κ. Τσίπρα και για την «Αριστερά».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ελλάδα και Κύπρος μετρούν τους πραγματικούς φίλους τους: Οι υποχρεώσεις της Αμερικής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: