Παρίσι και Ρώμη επαναβεβαιώνουν την φιλία τους, στην επέτειο για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

French President Emmanuel Macron (R) speaks with Italian President Sergio Mattarella (L) outside the Chambord Castle after the commemoration of the 500th anniversary of the death of Italian Renaissance painter and scientist Leonardo da Vinci, in Chambord, France, 02 May 2019. EPA, YOAN VALAT, POOL MAXPPP OUT




Ακριβώς 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζο Ματαρέλα τίμησαν σήμερα αυτόν τον πολυπράγμονα καλλιτέχνη, σύμβολο της γαλλοϊταλικής φιλίας, παρά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Παρισιού και της λαϊκιστικής κυβέρνησης συνασπισμού της Ρώμης.

Στις 2 Μαΐου 1519 ο ζωγράφος και ιδιοφυής πολυμαθής της Αναγέννησης άφησε την τελευταία του πνοή στον πύργο του Κλος-Λισέ ντ’ Αμπουάζ, στην Τουρέν, τρία χρόνια αφότου προσκλήθηκε στη Γαλλία από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α΄.

Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στον πύργο αυτό και προσκύνησαν τον τάφο του Λεονάρντο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην πόλη, ακόμη και για τους τουρίστες, από τους οποίους ζητήθηκε να επισκεφθούν σήμερα κάποια άλλη τοποθεσία. Το κέντρο του Αμπουάζ ήταν εντελώς έρημο, τα καταστήματα όλα κλειστά και θύμιζε νεκρή πόλη.

Οι πρόεδροι Ματαρέλα και Μακρόν υπογράμμισαν το πόσο ισχυρές είναι οι διμερείς σχέσεις τους, παρά τις εντάσεις. “Η φιλία μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, την οποία επαναβεβαιώσαμε σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ, είναι απρόσβλητη”, τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος.

Ρώμη και Παρίσι έχουν συγκρουστεί τον τελευταίο χρόνο με αφορμή την παράτυπη μετανάστευση, την υποστήριξη που εξέφρασε η ιταλική κυβέρνηση στα “Κίτρινα Γιλέκα” αλλά ακόμη και για τον ίδιο τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, καθώς η Ιταλία κατηγορεί την Γαλλία ότι σφετερίζεται την κληρονομιά του ζωγράφου. Η κρίση κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε με ένα ηγετικό στέλεχος των “Κίτρινων Γιλέκων”, τον Κριστόφ Σαλενσόν. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση του Γάλλου προέδρου.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Παρίσι ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή του στην Ιταλία, γεγονός που συνιστά τη σοβαρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών από το 1945.

Ο Ιταλός πρόεδρος διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο τους τελευταίους μήνες για την επανέναρξη του διαλόγου. “Όταν ο πρεσβευτής μας, αφού επέστρεψε στη Ρώμη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ματαρέλα, έπεσαν οι τόνοι, είδαμε λιγότερες προκλήσεις” ανέφερε μια πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Οι δύο πρόεδροι θα περάσουν το απόγευμά τους στον πύργο του Σαμπόρ, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το Αμπουάζ. Εκεί θα συναντηθούν με 500 νέους Γάλλους και Ιταλούς οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια, με διδάσκοντες πολλές σημαντικές προσωπικότητες των δύο χωρών – μεταξύ άλλων, ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο συγγραφέας Αλεσάντρο Μπαρίκο, ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πασκέ και η Ιταλίδα συνάδελφός του Σαμάνθα Κριστοφορέτι.

Να σημειωθεί ότι πριν αναχωρήσει για την Τουρέν ο Ματαρέλα επισκέφθηκε το πρωί τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων που κάηκε εν μέρει στις 15 Απριλίου.

02/05/2019 17:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Αμπουάζ, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: