Νέος «Αττίλας», σε “αναμμένα κάρβουνα” οι Τούρκοι επιτελείς: Πιθανή γεώτρηση στην ΑΟΖ

Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey. EPA, STR




Στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί και δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές της διεθνούς κοινότητας προβάλλοντας ταυτόχρονα ένα προσωπείο διαλλακτικότητας, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του κόμματός του απειλεί με νέο Αττίλα, σημειώνουν το ΕΘΝΟΣ και το OPEN TV

  • «Ο Αναστασιάδης ακόμα και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει καταλάβει σωστά. Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή με την επιχείρηση του ’74. Την αποκαλεί “εισβολή”. Εμείς την αποκαλούμε επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του» απείλησε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομερ Τσελίκ (ΕΔΩ).

Στο μεταξύ οι Τούρκοι επιτελείς κάθονται σε «αναμένα κάρβουνα» για την αγορά των F-35, καθώς τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ φέρνουν τους γείτονες ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο τους από το πρόγραμμα συμπαραγωγής.

Από την άλλη πλευρά αίσθηση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Bild (ΕΔΩ) που αναφέρει ότι ο Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος να ακυρώσει την παραγγελία των S-400.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλο «για πρώτη φορά βλέπουμε αγγλόφωνο ρεπορτάζ στη γερμανόφωνη ιστοσελίδα της Bild, ενώ ο δημοσιογράφος που το υπογράφει είναι Τούρκος, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας αναφέρεται σε ένα άλλο όνομα».

«Πιστεύω ότι αυτός ο ανώτατος διπλωμάτης είναι ο ίδιος ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα ο οποίος έχει πολύ καλές πληροφορίες και ο οποίος παρεβρέθη σε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που έγινε στην Τουρκία για την ασφάλεια στην περιοχή».

Παράλληλα, η Άγκυρα διέψευσε το δημοσίευμα της Bild. Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας μέσα από ένα tweet αναφέρθηκε στον Γερμανό δημοσιογράφο λέγοντας χαρακτηριστικά:

  • «Αγαπητέ Τζούλιαν οι πηγές σας κάνουν λάθος. Πάρτε από μένα τις πληροφορίες. Οι πληροφορίες είναι ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αγοράς των S-400″.
  • Kαι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή του κρίσιμου τηλεφωνήματος ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το τηλεφώνημα είναι κρίσιμο καθώς το βασικό θέμα συζήτησης είναι το πυραυλικό σύστημα S-400 και δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπές.

Όπως ανέφερε στο Open TV ο ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία κυρίως σε στρατιωτικό επίπεδο.

Το μήνυμα που έστειλε η αμερικανική πλευρά είναι «σταματήστε. Πρέπει να αποσυρθείτε». Όμως σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς ο Ερντογάν είναι ανένδοτος. «Εάν κατέβει το τρυπάνι έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι θα συμβεί αυτό που είπε ο κ. Αναστασιάδης. Φοβόμαστε πολύ επειδή του έχουμε ζήσε πάρα πολλές φορές ότι αυτό που λέμε τα “τετελεσμένα” χωρίς να δίνουμε τη δέουσα σημασία θα έχουν συμβεί» εκτίμησε.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχουν αποδείξει πως όταν εισβάλλουν κάπου παραμένουν εκεί. Μάλιστα στο Ιράκ πήγαν για 4-5 μέρες και από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια». «Θα γίνουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα. Εφόσον γίνει το τηλεφώνημα ανάμεσα σε Πομπέο και Τσαβούσογλου θα περιμένουμε σχετική ενημέρωση.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι εάν γίνει αυτό το τηλεφώνημα υπάρχουν δύο θέματα στην ατζέντα της Τουρκίας. Οι S-400 και η ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Αθήνα και Λευκωσία πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν το θέμα της δεύτερης εισβολής όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης στην ΑΟΖ».

Πρωτοφανείς απειλές του ισλαμιστή Τσελίκ: Καλόν είναι να θυμάται ο Αναστασιάδης την εισβολή!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: