Διαψεύδουν οι Τούρκοι: Ακύρωση της αγοράς των S-400 “βλέπουν” διπλωμάτες στην Άγκυρα

Το εξώφυλλο της εφημερίδας BILD για την ακύρωση, όπως υποστηρίζει, της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε γνώμη, ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα Bild, και δεν θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, καθώς τρέμει τις επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία, η οποία έτσι κι αλλιώς δεινοπαθεί.

  • Ο Φαχρεττίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς της γερμανικής εφημερίδας. Υποστήριξε ότι “η προμήθεια των S-400 είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία”.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα:

Ο τουρκικός στρατός έπρεπε να λάβει την πρώτη παράδοση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας αυτό το καλοκαίρι – ενάντια στη βούληση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

  • Ωστόσο, η κρίση της λίρας εξανάγκασε προφανώς τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη. Όπως έχει πληροφορηθεί η Bild από διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, η συμφωνία πώλησης των S-400, μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας δεν θα πραγματοποιηθεί πλέον.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι τεταμένη σε κάθε περίπτωση. Η Ουάσιγκτον απειλεί επίσης να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω της αγοράς των S-400.

Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ διέκοψε προς το παρόν την παράδοση υλικού στην Τουρκία για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 λόγω της δυσαρέσκειας της για την προγραμματισμένη εγκατάσταση του αμφιλεγόμενου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκτός της Ουάσιγκτον, ανησυχεί και το Βερολίνο. “Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει σταθερά στη βάση της Δυτικής Συμμαχίας και, ως εκ τούτου, είμαστε πολύ ανήσυχοι για την αγορά των S-400”, δήλωσε ο Martin Erdmann, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Τουρκία, στη Διάσκεψη Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν παρών και ο Ιμπραήμ Καίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία θα είναι το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θα βασίζεται στη ρωσική τεχνολογία. Ωστόσο, το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας θεωρείται ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πλέον η συμφωνία με τους Ρώσους φαίνεται να απομακρύνεται.

Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης στην Άγκυρα είπε στην Bild:

  • “Η οικονομική κρίση στην Τουρκία αυξάνεται λόγω της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Δεν θα υπάρξει παράδοση των S-400 τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, επειδή η αγορά (του συστήματος) θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την Ουάσιγκτον – και με την τρέχουσα κρίση με τη λίρα, θα αποτελούσε μια οικονομική πτώση για την Τουρκία».

Τονίζεται επίσης ότι εάν επιβεβαιωθεί η είδηση, θα έχει απώλειες στο εσωτερικό μέτωπο, ειδικά ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στην Κωνσταντινούπολη: Γράφει η εφημερίδα:

«Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχει ωθήσει την τύχη του πολύ μακριά. Η κακή οικονομική κατάσταση έχει αποτρέψει τα σχέδιά του. Οφείλει να περάσει για άλλη μια φορά πιο κοντά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και στους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα αποτελέσματα του κόμματος του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, η πτώση της τουρκικής λίρας την Πέμπτη φανέρωσε τις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας. Η νομισματική ρυθμιστική αρχή αναστέλλει τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες επαναγοράς για να ενισχύσει τη νομισματική της πολιτική και να στηρίξει τη λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πρόσφατα σημαντικά και σημείωσε χαμηλό οκτώ μηνών 6,24 λίρες έναντι του δολαρίου. Αυτό προκλήθηκε από την επανάληψη των εκλογών για το δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει εβδομάδες αβεβαιότητας μέχρι τις εκλογές της 23ης Ιουνίου. Η αναστολή των δημοπρασιών επαναγοράς είναι ένας τρόπος για τις κεντρικές τράπεζες να στηρίξουν το νόμισμα. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες χώρες στη BlueBay Asset Management. “Το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.”

Η πληροφορία διακινήθηκε και την Πέμπτη από γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφο (ΕΔΩ), αλλά οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιμένουν να την διαψεύδουν.

Η ρωσική ρουλέτα της Τουρκίας: Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: