Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες και αντιπαραθέσεις που κορυφώνονται ενόψει των Ευρωκλογών της Κυριακής κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ μετά από συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, η κρίσιμη κατάσταση υγείας του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, οι αποζημιώσεις στην υπόθεση Αστρασολ, η έναρξη των Παγκύπριων Εξετάσεων και άλλα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Ιδού τι είπα» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό της επίμαχης ομιλίας του όπου προκύπτει ξεκάθαρα, γράφει, ότι ο Πρόεδρος κατέκρινε την ηγεσία ΑΚΕΛ για τη μηδενιστική προσέγγισή της και όχι τον απλό κόσμο της Αριστεράς. Η «Α» αναφέρει επίσης ότι η Αστυνομία δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βατό ήταν το ξεκίνημα των παγκύπριων εξετάσεων με τα Νέα Ελληνικά.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Πάνε σε μέτρα στην ΑΗΚ για ΓεΣΥ και αποκοπές» γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι εργαζόμενοι θέλουν την ΑΗΚ να πληρώνει και την εισφορά στο ΓεΣΥ και το 5,9% για το Ταμείο Υγείας. Αλλού γράφει για την επίσκεψη Μισιέλ Μπαρνιέ στην Κύπρο και αναφέρει ότι προβληματισμός επικρατεί στη Λευκωσία για το ενδεχόμενο ενός εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία γιατί οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την Κύπρο. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι οι γενικές αποζημιώσεις που επιδίκασε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε έξι θύματα του εργοστασίου Αστρασολ κυμαίνονται μεταξύ 40,000-100,000 ποσά που χαρακτηρίστηκαν ψίχουλα από την Επιτροπή Καρκινοπαθών-Θυμάτων του Αστρασολ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Όλα για όλα στη συσπείρωση» και γράφει ότι ασφυκτική πίεση προς τις κομματικές τους βάσεις ασκούν τα κομματικά επιτελεία, λίγα 24ωρα πριν το άνοιγμα των καλπών, αναφέροντας ότι σε δύο άξονες κινείται η προεκλογική. Αλλού αναφέρεται στην πρεμιέρα χθες των παγκύπριων εξετάσεων με το θέμα των Νέων Ελληνικών και σημειώνει ότι οι περισσότεροι βρήκαν βατό το δοκίμιο. Γράφει επίσης ότι για τον έλεγχο του γκέτο στην παλιά Λευκωσία έγινε ο φόνος την Κυριακή, με τους Νιγηριανούς να μην θέλουν τους Καμερουνέζους στην περιοχή τους.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τρέχουν τώρα να μαζέψουν τα ‘μηδενικά’» και γράφει ότι μετά την κατακραυγή για τα όσα εμετικά εκστόμισε σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό και μετά την προσβολή που υπέστη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του έχουν επέμβει στο ηχητικό για να αποπροσανατολίσουν. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πήραν φωτιά οι εκποιήσεις σπιτιών και γράφει ότι ο νόμος ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ βοηθά τις τράπεζες να προβούν σε εκποιήσεις.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μπαρνιέρ: Η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο στην αντιπαράθεση για την ΑΟΖ» και γράφει ότι ΕΕ θα αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Γράφει επίσης ότι ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ότι τον επισκέφθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και στην ανάγκη για πιο αυστηρές ποινές μετά την υπόθεση με την ανήλικη που βρέθηκε στο νοσοκομείο.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/05/2019

To «Το Κόκκινο Ποτάμι» έρχεται το φθινόπωρο στο OPEN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: