Προτάσεις για ΕΛΒΟ και Ναυπηγεία Ελευσίνας κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο Αποστολάκης




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τέσσερεις διαφορετικές προτάσεις κατατέθηκαν στον πρωθυπουργό για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Τρίτης, ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν κρύβει τον προβληματισμό που υπάρχει.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την αμυντική βιομηχανία αναπτύχθηκε περισσότερο καθώς τέθηκαν και προτάσεις που υπάρχουν για την ΕΛΒΟ σε μια ακόμη προσπάθεια να μεθοδευτούν άμεσες λύσεις. Ο καθορισμός του σχεδίου βάσει του οποίου θα πορευτεί η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως μπήκε πάνω σε συγκεκριμένες ράγες οι οποίες ευελπιστούν πως θα ολοκληρώσουν το πολύπαθο ταξίδι των ναυπηγείων προς μια λύση ουσίας και μόνιμη.

Σ’ ότι αφορά τους εργαζόμενους δίνεται γι’ ακόμη μια φορά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας νέα προκαταβολή, ενώ επιλύονται κι άλλα προβλήματα που έχει θέσει το σωματείο των εργαζομένων.

Στο Πολεμικό Ναυτικό περιμένουν τις εξελίξεις αναμένοντας τις πυραυλακάτους

Πάντως ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνουν πως και κατά τη χρονιά που πέρασε και πιστώθηκαν επιπλέον εκατομμύρια για την ολοκλήρωση του έργου των πυραυλακάτων, τα χρήματα αυτά δόθηκαν εν λευκώ και δίχως ρήτρες που θα προέβλεπαν για παράδειγμα πως αποδεσμεύονται ποσά αναλόγως της προόδου προς ολοκλήρωση των πλοίων.

Mάλιστα οι ίδιες πηγές έλεγαν πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ναυπήγησης μέχρι στιγμής «έχει μόνο αρχή και μέση, τέλος δεν έχει».

  • Άλλη επίσης ανώτατη πηγή τόνιζε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις επερχόμενες εξελίξεις κυρίως σ’ ότι αφορά νομικά θέματα, τη στιγμή μάλιστα που από το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται διαρκώς προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανά μέσω του προγράμματος για τις πυραυλακάτους.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω τεχνικών θεμάτων στη δεξαμενή των ναυπηγείων, προ ημερών η 6η πυραυλάκατος που έχει «πέσει» στο νερό αλλά ακόμη έχει πολύ δρόμο μπροστά της, μεταφέρθηκε στο ναύσταθμο για την τοποθέτηση αξόνων και προπελών από προσωπικό των ναυπηγείων που μετέβησαν στη Σαλαμίνα για τις εργασίες.

Ακόμη κι έτσι ατελής ο κατάπλους στο ναύσταθμο όπως λένε οι πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, έκανε αρκετά στελέχη όλων των βαθμίδων να κοιτάζουν το νέο πλοίο και να ελπίζουν πως το πρόγραμμα με τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει θα ολοκληρωθεί κι αυτά τα πλοία θα ενταχθούν στο δυναμικό του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου προσδίδοντας νέα δεδομένα ως ταχέα σκάφη πάνοπλα.

Η άνοδος της πρότασης στα 130 εκατομμύρια θα κλειδώσει τη συμφωνία με την Κυπριακή σύμπραξη

Την σκυτάλη του ρεπορτάζ είχε αφήσει η ιστοσελίδα μας στις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες είχαν να κάνουν με την μη δεσμευτική πρόταση που είχε κατατεθεί από την Κυπριακή σύμπραξη, η οποία φάνηκε μη ικανοποιητική και κάπου εκεί είχαν παγώσει όλα μέσα στον Μάρτιο, με τις διαβουλεύσεις ωστόσο να συνεχίζονται για την εξεύρεση λύσης η οποία αφορά κυρίως τους εργαζόμενους.

  • Πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα σημείωναν πως η νέα πρόταση που συζητείται με την Κυπριακή σύμπραξη είναι ν’ ανέβει η τιμή της πρότασης μέχρι τα 130 εκατομμύρια κι αν αυτό συμβεί, πολύ πιθανό η συμφωνία να κλειδώσει.

Φυσικά άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα χρωστούμενα προς το Ελληνικό δημόσιο, τα πιστωτικά ιδρύματα κ.ο.κ από το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς .

Ισχυρός συμβολισμός η επίσκεψη του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα: “Kόκκινη γραμμή” οι S-400…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: