Ισχυρός συμβολισμός η επίσκεψη του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Αθήνα: “Kόκκινη γραμμή” οι S-400…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Το θέμα του αντιαεροπορικού συστήματος Ρωσικής κατασκευής S-400, που βάσει των όσων δηλώνουν Άγκυρα και Κρεμλίνο ίσως να φτάσει στην Τουρκία, ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη και στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, στο ελληνικό Πεντάγωνο.

  • Πριν λίγα 24ωρα ο Έλληνας υπουργός δήλωνε πως δεν αισθάνεται άνετα ως υπουργός όταν γνωρίζει πως η Τουρκία θα έχει στα χέρια της ένα τόσο προηγμένο σύστημα.

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Αποστολάκης μπορεί να τα περιμένει όλα σ’ ότι έχει να κάνει με την προμήθεια των S-400, καθώς πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Ουάσινγκτον ουδείς γνωρίζει τι διημείφθη ανάμεσα στον πολλές φορές απρόβλεπτο πρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος για πολλούς βρίσκεται μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλλημα που χρίζει ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς ώστε να διατηρήσει στο Δυτικό άρμα μια από της μεγαλύτερες δυνάμεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία όμως δείχνει σε κάθε της βήμα την μεγάλη τάση φυγής προς τη Ρωσία και το Ιράν.

  • Πάντως λάδι στη φωτιά αρκετά στοχευμένα, ρίχνει η Ρωσία που επαναλαμβάνει την «σθεναρή» στάση της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ για το θέμα των S-400 δια στόματος του υφυπουργού Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν. Τέτοιου είδους δηλώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν υποκινήσει νέες Αμερικανικές αντιδράσεις σαν αυτές του κου. Μενέντεζ που κατηγορηματικά επισημαίνει πως οι S-400 και τα F-35 σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να συνυπάρξουν.

Η τουρκική στάση στην επίσκεψη Μενέντεζ στην Αθήνα

Από την άλλη πλευρά ο κος. Μενέντεζ μέσω του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο, προβλέπει κυρώσεις προς την Τουρκία αν και εφόσον προχωρήσει στην απόκτηση του Ρωσικού υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος, το οποίο ναι μεν θεωρείται ένα αμυντικό όπλο, όμως με την εμβέλειά του και την τεχνολογία που διαθέτει αποτελεί έναν άμεσο κίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, δηλαδή έναν σταθερό και ειλικρινή σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για την Αν. Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που η Αμερική, δεν επιδιώκει απλώς, αλλά απαιτεί, απόλυτη ηρεμία εν ονόματι της ενεργειακής εξέλιξης στην περιοχή.

  • Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μάλιστα, σχολίαζαν σκωπτικά, για την χθεσινή ημέρα, πως οι επιτελείς της Άγκυρας γνωρίζοντας πως ο Μπομπ Μενέντεζ βρίσκεται στην Αθήνα και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φρόντισαν να μην γίνουν τα ίδια του τα μάτια μάρτυρες της καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς που υπάρχει στο Αιγαίο με ευθύνη δική τους και γι’ αυτό φάνηκε μόνο ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16 που κατέγραψε- σε αντίθεση με άλλες ημέρες- μόλις μια παράβαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου κοντά στη Ρόδο.

Οι συναντήσεις και εμφανίσεις του κου. Μενέντεζ στην Αθήνα συνεχίζονται και αποτελούν, σε πολιτικό επίπεδο, μηνύματα προς τη γειτονική χώρα, καθώς ο Πρόεδρος της δημοκρατικής μειοψηφίας της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας σε εκδήλωση αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στο θέμα των S-400, μια υπόθεση που για τον ίδιον είναι η κόκκινη γραμμή.

  • Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μάλιστα περίπου 48 ώρες μετά την ιδιαίτερα αυστηρή απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τις κυνικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Εν τω μεταξύ με αυτή τη ρητορική που υιοθέτησε και ο κος. Ακάρ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που έχει μάθει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, διατηρεί ανοιχτή την ημερομηνία για το επίσημο ταξίδι τους στην γειτονική χώρα.

Κύκλοι του υπουργού έλεγαν πως με τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως δεν υπάρχει η διάθεση – κυρίως από την Τουρκική πλευρά- για την οποιαδήποτε προσέγγιση, άρα πιθανό να μην είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος γι’ αυτό το ταξίδι κατά το οποίο θα συνεχίζονταν και οι συζητήσεις απ’ εκεί που είχαν μείνει στο τετ α τετ των δυο ανδρών στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη Μενέντεζ στο ΥΠΕΘΑ: Σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, τόνισε ο Αποστολάκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: