Νέο βιβλίο από Νίκο Κοτζιά και Σεραφείμ Κοτρώτσο: Η Μεγάλη διαπραγµάτευση – Πρέσπες

File Photo: Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (L) and Fyromian Foreign Minister Nikola Dimitrov (R) give a press conference at the Ministry of Foreign Affairs in Skopje, the FYROM., GEORGI LICOVSKI
Η Μεγάλη διαπραγµάτευση – Πρέσπες είναι το χρονικό των συνοµιλιών για την επίλυση του επί περίπου τρεις δεκαετίες εκκρεµούς εθνικού θέµατος σχετικά µε το όνοµα της πΓΔΜ.

Σε πέντε συζητήσεις-συνεντεύξεις του δηµοσιογράφου Σεραφείµ Κοτρώτσου µε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (στο πλαίσιο της εκποµπής «Η επόµενη µέρα» της ΕΡΤ1) αποτυπώνονται όσα διαδραµατίστηκαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των διαπραγµατεύσεων µεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Ο δηµοσιογράφος ρωτά και ο υπουργός των Εξωτερικών απαντά, ξετυλίγοντας το κουβάρι της πιο συναρπαστικής διπλωµατικής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, η οποία κατέληξε στην ιστορική Συµφωνία των Πρεσπών. Περιγράφονται άγνωστα στιγµιότυπα από τις συνοµιλίες Κοτζιά-Ντιµιτρόφ και τις επαφές των δύο πρωθυπουργών σχετικά µε το πλαίσιο και το περιεχόµενο της διαπραγµάτευσης για το όνοµα, τις εγγυήσεις και τις συνταγµατικές αλλαγές στον βόρειο γείτονα. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπισαν οι δύο κυβερνήσεις τον αντίκτυπο στα εσωτερικά πολιτικά πράγµατα των δύο χωρών.

Στις συνεντεύξεις αυτές ο Νίκος Κοτζιάς αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ίδιος, τα εµπόδια και τα προβλήµατα που προέκυψαν και πώς ξεπεράστηκαν, ενώ γίνεται και µια αποκαλυπτική αναδροµή στις προηγούµενες προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το βιβλίο συµπληρώνεται µε ένα εκτενές Επίµετρο του Ν. Κοτζιά, στο οποίο αναλύονται τα µεθοδολογικά και πραγµατικά προβλήµατα της διαπραγµάτευσης και οι εναλλακτικές που υπήρχαν κάθε φορά.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί, επί της ουσίας, ένα «εγχειρίδιο διαπραγµάτευσης» και ένα «ενθύµιο» της πιο ενδιαφέρουσας διπλωµατικής ιστο¬ρίας στη σύγχρονη εγχώρια και διεθνή –βαλκανική και ευρωπαϊκή– σκηνή. Είναι απαραίτητο εφόδιο για κάθε πολίτη που θέλει να έχει άµεση πληροφόρηση για το τι πραγµατικά έγινε στην πορεία προς τη Συµφωνία των Πρεσπών και ποια είναι η σηµασία και οι προοπτικές αυτής της συµφωνίας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου των κ. Κοτζιά και Κοτρώτσου.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ είναι οµότιµος καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιά. Διδάσκει Πολιτικές Θεωρίες, Πολιτική Τυπολογία και Θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής σειράς κρατών, ανάµεσά τους και τα «Ειδικά Θέµατα Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει διδάξει και ερευνήσει σε σειρά πανεπιστηµίων, όπως του Μαρβούργου, της Οξφόρδης (St Antony’s College) και του Χάρβαρντ (Weatherhead Center). Είναι επίτιµος διδάκτορας τριών πανεπιστηµίων του εξωτερικού. Έχει συγγράψει 28 βιβλία και µία συλλογή ποιηµάτων, ενώ έχει επιµεληθεί δεκάδες άλλα βιβλία. Δηµοσίευσε εκατοντάδες επιστηµονικά άρθρα και πάνω από 4.000 άρθρα σε εφηµερίδες και περιοδικά.

Έχει συµµετάσχει σε δεκάδες διεθνείς ερευνητικές οµάδες, ενώ είναι συνιδρυτής του προγράµµατος «Seesox» στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Είναι επικεφαλής της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω». Δούλεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως πρεσβευτής-εµπειρογνώµων από το 1992 ως το 2008. Συµµετείχε σε αυτό το διάστηµα σε δεκάδες διαπραγµατεύσεις. Διετέλεσε (Ιανουάριος 2015 – Οκτώβριος 2018) υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δηµοκρατίας. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Ελλάδα αποικία χρέους (Εκδόσεις Πατάκη, 2013), Αριστερά και πατριωτισµός (Εκδόσεις Πατάκη, 2014) και Κύπρος 2015-2018 (Υπουργείο Εξωτερικών, 2018).

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ είναι δηµοσιογράφος και συγγραφέας. Διετέλεσε επιτελικό στέλεχος και διευθυντής σε πολλά µέσα ενηµέρωσης, ξεκινώντας το 1986 ως ρεπόρτερ από την εφηµερίδα Η Πρώτη. Υπήρξε ανταποκριτής του Mega Channel στη Θεσσαλονίκη και απεσταλµένος σε βαλκανικές πρωτεύουσες την περίοδο (1991-1995) που γράφτηκαν µερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες της ιστορίας της περιοχής. Εκείνη την εποχή βρέθηκε πολλές φορές στα Σκόπια και κάλυψε σηµαντικά γεγονότα της πρώιµης περιόδου των διαπραγµατεύσεων για το ονοµατολογικό της πΓΔΜ.

Εργάσθηκε στον Επενδυτή, στην Απογευµατινή, στην Εξουσία, στην Ηµερησία και στο Έθνος, ενώ από το 2000 µέχρι το 2005 διετέλεσε γενικός διευθυντής ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ και εκπρόσωπος τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυµπιακών Αγώνων της Αθήνας «ΑΘΗΝΑ 2004». Εργάσθηκε ακόµα στο Πρώτο Θέµα, στη Νέα Σελίδα και άλλες εφηµερίδες, ενώ είχε ραδιοφωνικές εκποµπές στον Real FM, στα Parapolitika FM και στο News 247 Radio και συνεργάστηκε ως συντονιστής τηλεοπτικών εκποµπών πολιτικής επικαιρότητας και πολιτικός σχολιαστής µε το Action 24, το Εpsilon και την ΕΡΤ. Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Η συµµορία του λύκου – Το «σιδηρούν παραπέτασµα» των µνηµονίων (εκδόσεις Λιβάνη).

Συνελήφθη ο Mr Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο: Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: