Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η θέση μας για τους S-400 δεν έχει αλλάξει…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε ότι αφορά το ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία, ΔΕΝ αλλάζει και η κατοχική δύναμη πρέπει να ακυρώσει την παραγγελία και να εξετάσει την πρόταση της Ουάσιγκτον για προμήθεια του συστήματος Patriot.

Η αναγκαία διευκρίνιση έρχεται από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, και ύστερα από μπαράζ δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να βοηθήσει ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, με βάση το νόμο CAATSA (για την καταπολέμηση των εχθρών της Αμερικής), στην περίπτωση που παραλάβουν τους S-400 από τη Ρωσία.

  • Η τουρκική κυβέρνηση, στο μεταξύ, αναμένεται να στείλει στην Ουάσιγκτον πακέτο προτάσεων στην προσπάθεια της να αποφύγει πιθανές κυρώσεις και να μην ακυρωθεί η μεταφορά των μαχητικών F-35. Μία από τις πιθανές προτάσεις είναι να παραλάβει τους S-400 και «να μην τους βγάλει ποτέ από τα κουτιά τους». Αλλά και αυτή η επιλογή μπορεί να φέρει κυρώσεις, διότι η κατασκευάστρια εταιρεία βρίσκεται ήδη κάτω από το νόμο CAATSA.

Μία δεύτερη πρόταση των Τούρκων είναι να αναπτυχθούν οι S-400 στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και τα F-35 στα σύνορα με τη Συρία. Μία πιθανή βάση είναι αυτή του Ινσιρλίκ. Και οι δύο προτάσεις, μέχρι στιγμής, δεν γίνονται δεκτές από τους Αμερικανούς.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει ότι εάν η Τουρκία προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα, η Αμερική θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 στο οποίο συμμετέχει η κατοχική δύναμη και θα θέσει σε κίνδυνο και τις μελλοντικές αγορές όπλων. Επίσης, τονίζεται ξανά, ότι η Τουρκία θα εκθέσει τον εαυτό της σε κυρώσεις.

Η επανάληψη της θέσης των ΗΠΑ και μάλιστα μέσω μίας ισχυρής δήλωσης, αποτελεί μήνυμα στην Τουρκία, ότι η αγορά των S-400 πρέπει να ακυρωθεί.

Αφού υπογραμμίζει τη δήλωση του αντιπροέδρου Πένς, ότι «δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας», ο εκπρόσωπος σημειώνει τα εξής:

  • «Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA)».
  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες -αναφέρει η ανακοίνωση- έχουν από μακρού επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα με την Τουρκία και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, στη διάρκεια ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θύμισε την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου προς το Κογκρέσο, στις 18 Δεκεμβρίου, ότι είναι πρόθεση των ΗΠΑ να πωλήσουν στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ.

  • «Τον Ιανουάριο -αναφέρει χαρακτηριστικά- παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance – LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

« Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται με διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ. Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

«As the Vice President said in Munich, “we will not stand idly by while NATO allies purchase weapons from our adversaries.”  We have clearly warned Turkey that its acquiring of the S-400 forces us to in reassess Turkey’s participation in the F-35 program, risks future arms transfers to Turkey, and exposes Turkey to sanctions under Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA).

The United States has long sought to collaborate on air and missile defense with Turkey, and have offered opportunities for Turkey to consider Patriot among other systems over the years.  The United States has also made it clear our serious concerns with Turkey’s intention to acquire the Russian S-400.

On December 18, the Department notified Congress of a proposed sale to Turkey of the Patriot air and missile defense system for an estimated cost of $3.5 billion, under the U.S. Foreign Military Sales program. In January, we presented a Letter of Offer and Acceptance (LOA) to Turkey to purchase the Patriot system, giving Turkey a viable alternative to the S-400. We have made it clear that if Turkey acquires the S-400, we will not provide Patriot.

NATO countries should procure NATO interoperable military equipment. Acquiring the S-400 would neither not meet that standard nor Allies’ commitment made at the 2016 NATO Summit in Warsaw to enhance resilience by working to address existing dependencies on Russian-sourced legacy military equipment through national efforts».

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΥ (προς γνώση και συμμορφωση): Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε καλόπιστη κριτική από σοβαρούς συναδέλφους στην Ελλάδα, για τη δραστηριότητα των ακτιβιστών της Ομογένειας. Ήταν υποστηρικτικοί και έθεσαν κάποια σοβαρά ερωτήματα που απάντησε ο βασικός παίκτης του Ελληνικού Λόμπι, ο Έντι Ζεμενίδης, που ηγείται της πιο σοβαρής οργάνωσης της Ομογένειας, του HALC, που είχε δημιουργήσει μαζί με τον μεγάλο ευεργέτη, Νίκο Μούγιαρη. Η καλόπιστη κριτική των συναδέλφων είναι καλοδεχούμενη.

  • Απορρίπτουμε όμως μετά βδελυγμίας, τα κείμενα των κακόπιστων «αναλυτών», που χωρίς γνώση του αντικειμένου γράφουν απίστευτες ανοησίες, που εξυπηρετούν μόνο τους Τούρκους. Η στάση τους είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Η Ομογένεια πέτυχε μεγάλες νίκες στο Κογκρέσο που θυμίζουν την περίοδο του εμπάργκο εναντίον της Τουρκίας. Η συμβουλή μου στους ακτιβιστές της Ομογένειας, είναι να κλείσουν τα αυτιά και να συνεχίσουν να κάνουν τη καλή δουλειά που βλέπουμε και χαιρόμαστε. Το σχέδιο νόμου των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο, αν γίνει νόμος, θα βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα άλλο «στρατηγικό κλάμπ». Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ελληνισμό.

Στους κακόπιστους «αναλυτές» θα απαντήσουμε σύντομα με νέα έργα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα απαντήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο γαμπρός του Ερντογάν χωρίς ντροπή ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να παρανομήσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: