Τα ψέματα του Ερντογάν: Μιλά με εταιρείες και κυβερνήσεις για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, λέει…

Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during his Justice and Development Party (AK Party) local election rally in Eyup district in Istanbul, Turkey, 05 March 2019. EPA, TOLGA BOZOGLU
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο ισλαμοφασίστας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει, όπως είπε, επαφές με τις χώρες που κάνουν ήδη γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος; Συζητά, λέγει,  εάν μπορούν οι εταιρείες να συνεργαστούν για έρευνες σε εκείνη την περιοχή.

Σε κάποια στιγμή των δηλώσεων του, στο Κανάλι 24 και το TV 360, αναφέρθηκε σε μια  εταιρεία με την οποία έχει επαφές η Άγκυρα.

Από τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος αποφεύγει να είναι συγκεκριμένος, να μην κατονομάζει την εταιρεία, σαφώς και δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο ισχύει αυτό. Κυρίως γιατί, δύσκολα μια εταιρεία, η οποία έχει συμβόλαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία και δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, θα προχωρήσει και θα συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για παράνομες έρευνες. Εκτός κι εάν «περιοχή» στην οποία αναφέρεται ο Ερντογάν δεν είναι ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο.

Βεβαίως, στη συνέχεια και αναφερόμενος στα γεωτρύπανα της χώρας του, Πορθητή και Γιαβούζ, ο κ. Ερντογάν είπε πως θα τα στείλουν «σε εκείνη την περιοχή» και πως αν βρουν φυσικό αέριο τότε θα ενισχυθούν.

Πάντως στο παρελθόν τουρκικών συμφερόντων εταιρείες έστελναν στη Λευκωσία απεσταλμένους για βολιδοσκοπήσεις.

  • Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Μπράιζα. Ο τελευταίος είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει λόμπι για να περάσει ο αγωγός μεταφοράς αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.

Η προσπάθεια εκείνη προφανώς και έχει εγκαταλειφθεί καθώς ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου το έχουν εγκαταλείψει. Ο μόνος λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Το σενάριο για αγωγό μέσω Τουρκίας έμειναν να το υποστηρίζουν μόνο η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα.

  • Οι εταιρείες που συνεργάζονται στην κυπριακή ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία δύσκολα θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε παράνομες γεωτρήσεις. Αυτό, συνεπώς, πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Κι αυτό το γνωρίζουν στην Άγκυρα.

Άλλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, δεν θα ρισκάρουν να ενισχύσουν με τεχνογνωσία και προσωπικό τα γεωτρύπανα της Τουρκίας. Κι αυτό γιατί έχουν προειδοποιηθεί ήδη από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία φρόντισε να ενημερώσει τις εταιρείες αυτές πως θα έχουν κόστος εάν προχωρήσουν και συνεργαστούν με την Τουρκία για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κουβεντιάζουν με το καθεστώς Ερντογάν, καθώς τους ενδιαφέρει να έχουν από κοντά την Άγκυρα. Να γνωρίζουν προθέσεις και διαθέσεις της τουρκικής πλευράς, όσο αυτό μπορεί να γίνει με τον Ερντογάν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ένα πικρό σχόλιο… “Λάδι στη φωτιά” απ’ τον Ερντογάν: “Θα πάρω και τους S-500”! Κι εμείς…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal