President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan hosted a live broadcast on TV 24 and TV 360. Photo via Turkish Presidency

Ένα πικρό σχόλιο… “Λάδι στη φωτιά” απ’ τον Ερντογάν: “Θα πάρω και τους S-500”! Κι εμείς…

ΠΡΩΤΑ Η ΕΙΔΗΣΗ: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθεςότι η κυβέρνησή του δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία παρά τις διαμαρτυρίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπογράμμισε επίσης ότι όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τους S-400 “θα δει και το θέμα των S-500”.

Αναφερόταν στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 Triumf, (μία αγορά) που παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ καθώς τα ρωσικά και τα δυτικά οπλικά συστήματα δεν είναι συμβατά. Οι Αμερικανοί απειλούν με κυρώσεις αλλά δεν ιδρώνει το αυτί του προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν επέμενε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τη συμφωνία εξαγοράς των S-400 από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ενδέχεται ακολούθως να εξετάσει την αγορά συστημάτων S-500.

“Αυτό τελείωσε”, δήλωσε ο Ερντογάν (για το θέμα των S-400), σημειώνοντας ότι έχουν ήδη μπει υπογραφές σχετικά με τη συμφωνία και ότι η πρώτη παράδοση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. «Είμαστε μια ανεξάρτητη Τουρκία, δεν είμαστε σκλάβοι». Ο Αμερικανός στρατηγός κ. Curtis Scaparrotti, ο οποίος είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, συνέστησε στο Κογκρέσο χθες, ότι αν η Τουρκία προχωρήσει και αγοράσει τα συστήματα S-400 από τη Ρωσία, η παράδοση στην Τουρκία του F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin θα πρέπει να ακυρωθεί.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λάθος που υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) και υποσχέθηκε ότι ο τουρκικός στρατός που συνεργάζεται με την οργάνωση Free Syrian Army θα κτυπήσει ξένους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών, που όπως είπε, συνεργάζονται με τους Κούρδους, τους οποίους θεωρεί “τρομοκράτες”.

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει ότι η προμήθεια συστημάτων S-400 από τη Ρωσία ίσως να θέσει σε κίνδυνο τις συμφωνίες βιομηχανιών άμυνας μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, και αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να ακυρώσει μια προνομειακή εμπορική συμφωνία με την Τουρκία.

“Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500”, την νέα γενιά συστημάτων, επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προσπαθούν να πειθαρχούν την Τουρκία μέσα από εμπορικά μέτρα, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα έχει ετοιμάσει τα δικά της μέτρα.

  • KΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ DEFENCE POINT: Υπενθυμίζεται, ότι μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ο πολύς υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επετέθη στις Ηνωμένες Πολιτείες με το σύνηθες ΗΛΙΘΙΟ επιχείρημα, ότι δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αγοράσει τους S-400, ενώ δεν μιλάει για τους S-300 που έχουν στο οπλοστάσιό τους άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Για μια ακόμη φορά, ο άθλιος αυτός νεοθωμανός ψεύδεται ασύστολα για να δικαιολογήσει στους Τούρκους που ακολουθούν τους ισλαμιστές του Ερντογάν, την πλήρη χρεοκοπία της πολιτικής τους σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ουδέποτε η Ελλάδα αγόρασε S-300, ούτε η Κύπρος είναι μέλος του ΝΑΤΟ! Επιβλήθηκε ως λύση η μεταφορά τους στην Ελλάδα και δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε!

  • Το State Department δεν τόλμησε ποτέ να μαζέψει αυτόν τον άθλιο τύπο που λέει ότι πήγαν στη ρωσική λύση επειδή δεν πουλούσαν οι Αμερικανοί! Δεν έδιναν την τεχνογνωσία “πακέτο” είναι η αλήθεια. λες και τους τη δίνουν οι Ρώσοι για τους S-400! Τέτοιος ψεύτης και δεν τολμούν να βγάλουν μια ανακοίνωση!

Και γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό όμως, όταν διαπιστώνει κανείς, κυρίως, την άρνηση της ελληνικής πολιτικής τάξης να ορθώσει τείχος αποτροπής απέναντι στις τουρκικές διακηρύξεις, στην καλύτερη διπλωματική συγκυρία εδώ και πολλές δεκαετίες.

  • Με τις ενέργειές τους, ΟΛΟΙ δείχνουν ότι κατά βάθος επιθυμούν υποταγή στους παραλογισμούς της Άγκυρας. Εάν είχε οποιονδήποτε άλλον απέναντί σου, προφανώς θα επεδίωκε ο καθένας μια λογική διαπραγμάτευση για να προχωρήσουν όλα ήρεμα και να είναι όλοι χαρούμενοι.

Εάν όμως υπήρχε ένας λογικός γείτονας, δεν θα είχαμε και τα προβλήματα που έχουμε σήμερα. Δεν θα υπήρχε Κυπριακό και αιμοσταγής ΑΤΤΙΛΑΣ, δεν θα υπήρχε εισβολή και κατοχή! Και με αυτόν τον αιμοσταγή γείτονα, που ουδέποτε απολογήθηκε για τις γενοκτονίες στις οποίες εμπλέκεται, οι Έλληνες πολιτικοί θέλουν να κάνουν συμφωνία.

Δεν περιμέναμε αυτούς για να μας ενημερώσουν για την “αρχή της αναλογικότητας” και την πιθανότητα ένα διεθνές δικαστήριο να μην αποδώσει στο Καστελόριζο το σύνολο των θαλασσίων ζωνών.Κι όχι σίγουρα με τον έμμεσο και απαράδεκτο τρόπο που το έκανε ο Νίκος Κοτζιάς, περνώντας όλα τα λάθος μηνύματα σε κάθε πλευρά.

  • Θα περιμέναμε όμως να έχει διακηρυχτεί στις τριμερείς συναντήσεις, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει κι αυτή κανονικά, μαζί με τις διεθνείς συμμαχίες της στα σχέδια αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ένα κακομαθημένο και απροσάρμοστο κ@χχπαιδο στην περιοχή, κυρίως όμως απέναντί της. Τόσο απλά. Ότι δεν γίνεται αποδεκτό το τουρκικό… βρωμόστομα. Διότι έχει η χώρα αξιοπρέπεια.

Είναι απαράδεκτο να χαριεντίζεται κανείς με ένα καθεστώς το οποίο καθημερινά προσθέτει παραλογισμούς στην εξίσωση απειλώντας Θεούς και δαίμονες, να κάθεσαι να συζητάς και να επιδιώκεις τις επαφές μαζί του, ουσιαστικά νομιμοποιώντας την συμπεριφορά του.

Δεν είναι λογικό όλες οι χώρες της περιοχής, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιο επιφυλακτικά προς το παρόν, να έχουν αποφασίσει να αντιπαρατεθούν ακόμα και με όρους στρατιωτικής ισχύος απέναντι στον… άπλυτο νταβατζή της περιοχής, στον κουτσαβάκη και η Ελλάδα να εξακολουθεί αυτή την περίεργη πολιτική, που διαβιβάζει ως μοναδικό μήνυμα στην Άγκυρα, την επιθυμία υποταγής! Διότι έτσι νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα!

  • Άλλο πολιτική αρχών και άλλο να συγκαλύπτεις την αδικαιολόγητη -πέραν ενός σημείου- φοβία σου με βλακώδεις διακηρύξεις. Μην ξεσπάσει πόλεμος διότι θα έχουμε θύματα! Απίστευτα πρωτότυπη προσέγγιση! Την εν λόγω βλακεία την ξεστόμισε πρώτος ο Θεόδωρος Πάγκαλος στα Ίμια.

Χωρίς να καταλαβαίνει, κι αυτό είναι το περίεργο λόγω της κατάρτισης και της ευφυίας του συγκεκριμένου πολιτικού, ότι το μήνυμα που στέλνεις στην Άγκυρα είναι, “άμα θέλεις κάτι πολύ, πίεσέ με σε βαθμό εκβιασμού και θα υποχωρήσω διότι είμαι φιλειρηνιστής και δεν θέλω θύματα”!

Κατά συνέπεια και αν θέλουμε να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ΔΕΝ μας φταίει για όλα ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές της Τουρκίας. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα να βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας. Άρα, μήπως εμείς είμαστε ηθικοί αυτουργοί της τουρκικής συμπεριφοράς;

  • Διότι μπορεί ο άκομψος τρόπος διατύπωσης να είναι έμφυτος σε κάποιους λαούς, για να μην πούμε οργισμένοι οτιδήποτε άλλο που θα χαρακτηριστεί ρατσιστικό, καθώς δεν είναι πρόθεσή μας, όμως δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει ότι η έκταση της απαράδεκτης διακηρυκτικής συμπεριφοράς είναι τόσο μεγάλη ΜΟΝΟ απέναντι στην Ελλάδα.

Όταν επιχείρησε να “την πει” στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου του θύμισε τις γενοκτονίες, τους Κούρδους και την κατεχόμενη Κύπρο. Είναι έτσι ή όχι; Τι σχέση έχουν οι ελληνικές απαντητικές δηλώσεις; Τόσο πολύ έχουμε απολέσει την αξιοπρέπειά μας; Καλούμε λοιπόν τους πάντες να τα ξανασκεφθούν. Χωρίς ασφαλώς να ελπίζουμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Ο Πομπέο θα παραβρεθεί στην ανακοίνωση Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδη για EastMed