Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να μην παραστεί στο δικοινοτικό αγώνα ποδοσφαίρου στην Πύλα, η επίδοση των διαπιστευτηρίων της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρπερ καθώς και η συζήτηση γύρω από το ΡΙΚ προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.
Δεσπόζουν επίσης οι εξελίξεις στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ, η τριμερής συνάντηση Κορυφής αύριο στην Ιερουσαλήμ, ο φόρος κατανάλωσης σε όλα τα αυτοκίνητα καθώς και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Εβγαλε …κίτρινη κάρτα!» γράφει ότι ξαφνική εμπλοκή παρουσιάστηκε στην προγραμματισμένη για σήμερα δικοινοτική εκδήλωση «Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου» στην Πύλα αφού ο ΄Τουρκοκύπριος ηγέτης υπαναχώρησε για να μη αφαιρέσει από το όχημά του τη σημαία του ψευδοκράτους. Προβάλλει επίσης την επίδοση των διαπιστευτηρίων της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Τζούντιθ Γκάρπερ η οποία δήλωσε ότι είναι ευθυγραμμισμένα τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλού αναφέρει ότι επιστρέφονται τα διατάγματα του Υπουργείου Εργασίας για το ωράριο των καταστημάτων.

O «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Διαχρονική η μάχη για έλεγχο του ΡΙΚ» γράφει ότι η πολιτική κόντρα που ξέσπασε αρκείται σε εκατέρωθεν πυρά για τα προβλήματα του οργανισμού. Αλλού αναφέρεται στο νέο κτύπημα, αυτή τη φορά στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας όπου ένοπλος σκότωσε τρεις ανθρώπους μέσα σε τραμ. Γραφεί επίσης ότι η έλλειψη ογκόλιθων στην Πάφο ΄τρώει» τον Ακάμα αφού ακόμα και το Δάσος Πάφου σκέφτηκαν για λατομική ζώνη. Αλλού αναφέρει ότι ο Θεοφάνης Λώλος και η εταιρεία Enviroplan αθωώθηκαν ενώ οι πλείστοι των κατηγορουμένων καλούνται να ετοιμάσουν τις απολογίες τους στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Με συκοφαντίες δεν κρύβονται οι ευθύνες τους» αναφέρεται σε συκοφαντίες σε βάρος της Αριστεράς, κυρίως, και άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως είναι οι διαρροές παραπλανητικών πληροφοριών σε ελεγχόμενα ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια οι κυβερνώντες να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για το κλείσιμο του Συνεργατισμού. Αλλού γράφει ότι με δεσμεύσεις των κυβερνώντων του Προεδρικού έναντι των κυβερνώντων της Πινδάρου, θα επιστρέψει στη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ. Η «Χ» προβάλλει επίσης ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει υπόθεση εναντίον του πρώην δημάρχου Λάρνακας Αντρέα Λουρουτζιάτη και πέντε άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Ευθυγράμμιση συμφερόντων» γράφει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν πρώτο μήνυμα ενόψει της αυριανής συνάντησης Αναστασιάδη-Πομπέο. Γράφει αλλού ότι εκρηκτικό κλίμα επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα ενόψει της αυριανής Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Γράφει ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών προετοιμάζεται εντατικά ώστε να λειτουργούν με βάση τη νέα νομοθεσία με την οποία ο φόρος κατανάλωσης όλων των αυτοκινήτων που θα εγγράφονται θα είναι μηδενικός.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Προειδοποίηση προς ΡΙΚ-Να προσφέρετε πραγματικά νέα» αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία και θα περιορίσει την κομματική κάλυψη υπό του τύπου ανακοινώσεων και να ενισχυθεί το ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών του ΡΙΚ. Προβάλλει επίσης τα διαπιστευτήρια της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρπερ. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου για τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος είπε ότι θα στείλει πίσω στην χώρα τους σε φέρετρα όσους προσπαθήσουν να πάρουν τον πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
19/03/2019 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: