Τετελεσμένο στην κυπριακή ΑΟΖ επιδιώκει η Τουρκία με την προκλητική εισβολή του Barbaros




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Σε άσκηση …ψυχολογικού πολέμου έναντι της Κύπρου επιχειρεί να μετατρέψει η Άγκυρα τις υποτιθέμενες σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία.

  • Ενώ η τουρκική NAVTEX (0147/19) είχε εκδοθεί στις 24 Ιανουαρίου και προέβλεπε παράνομες ερευνες του Barbaros σε μεγάλη περιοχή που επικαλύπτει τα Οικόπεδα 1, 2, 8, 9, και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ για το διάστημα από 26 Ιανουαρίου μέχρι 26 Μαΐου, τα τουρκικά ΜΜΕ και κυρίως οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες όπως η Γενι Σαφακ άρχισαν από το Σάββατο να προβάλουν δημοσιεύματα ότι η Τουρκία ξεκινά έρευνες στο Οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτά τα δημοσιεύματα όμως συμπίπτουν με την έλευση στην Κύπρο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, της κ. Τζέιν Χολ Λουτ, που αναζητεί τροπο επανέναρξης των συνομιλιών, αλλα συγχρόνως επιχειρούν να επιβαρύνουν το κλίμα ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσιπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν την Τρίτη, στο παλάτι του Ακ-Σαράι στην Αγκυρα.

Στα σημεία αυτά κινείται το τουρκικό Barbaros. Είναι στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, απέναντι από τις βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου, στην επαρχία Λεμεσού.

ΕΔΩ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ BARBAROS ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

  • Ίσως έτσι θεωρεί η τουρκική πλευρά ότι δημιουργεί ένα τετελεσμένο, καθώς ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλεί με τον Τούρκο πρόεδρο για την …ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το Barbaros θα «παρελαύνει» ανοικτά της Λεμεσου.

Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής που δίνει το δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης πλοίων, το Barbaros κινείται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες με ταχύτητα που συνήθως είναι απαγορευτική για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν κάνει έστω και προκαταρκτικές έρευνες.

Εκ των πραγμάτων πάντως το γεγονός ότι η Λευκωσία βάζει το «κεφάλι στην άμμο» προκειμένου να μην βρεθεί στην δύσκολη θέση να αντιμετωπίσει την τουρκική πρόκληση, δυσκολεύει και την θέση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος θα εμφανισθεί να αποδέχεται το τετελεσμένο της Άγκυρας, με την «εισβολή» στην Κυπριακή ΑΟΖ και να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, την ώρα που το Barbaros θα αμφισβητεί εμπράκτως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη υπό το φως των ανωτέρω πληροφοριών. Υπάρχει περίπτωση την ώρα που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο παλάτι του Ερντογάν, να βρεθεί ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων, και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε ότι ο κ. Τσίπρας θα νοιώσει την “τουρκική φιλοξενία”…

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Μπήκε στο “τεμάχιο 9” το Barbaros μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ: Θα παραμείνει λένε, μέχρι τον Μάϊο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: