Η επισκόπηση του κυριακάτικου κυπριακού τύπου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα του κατώτατου μισθού, το Κυπριακό, η πολιτική των διαβατηρίων, η υπόθεση του 20χρονου Τζόσουα Επιφανίου, του οποίου την έκδοση ζητούν οι ΗΠΑ, η κρίση στη Δικαιοσύνη και τα αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, προβάλλονται στα κύρια θέματα του Κυριακάτικου Τύπου. Δημοσιεύονται, επίσης, συνεντεύξεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κατώτατος μισθός για όλους, μέσα στο 2019;» προβάλλει συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και γράφει ότι κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα θα εφαρμοστεί, όπως εκτιμάται, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος δηλώνει ότι πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος Αστυνομίας – πολιτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύντομα η ομοσπονδία δεν θα βρίσκεται στις επιλογές λύσης του Κυπριακού.

Με τίτλο «Η αποκεντρωμένη και τα τρία singles», ο «Πολίτης» προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, που εξηγεί τι εννοεί με την πρότασή του περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και γιατί είναι σημαντικό το έγγραφο της 4ης Ιουλίου για τη σύνταξη των όρων αναφοράς στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για το ΓεΣΥ και θέτει το ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Σε άλλο θέμα αποκαλύπτει τι λέχθηκε στη συνάντηση που είχε ο Άιντε την 4η Ιουλίου, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Με πακέτο ιδεών στον Ακιντζί» γράφει ότι με επεξεργασμένες ιδέες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, για να αποτελέσει σημείο εκκίνησης νέων συζητήσεων, θα προσέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην άτυπη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει για το βιβλίο του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά για το Κυπριακό, που παρουσιάζεται αυτή την Τετάρτη για πρώτη φορά στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ενοίκια ξεπέρασαν ακόμα και το ύψος της δόσης που θα έδινε κάποιος αν έπαιρνε δάνειο.

Υπό τον τίτλο «Λίγοι θησαυρίζουν ενώ άλλοι βρίσκονται στο δρόμο» η «Χαραυγή» γράφει ότι συμπολίτες μας δεν έχουν που την κεφαλήν κλίναι γιατί οι κυβερνητικές πολιτικές τούς οδήγησαν σε ξεσπίτωμα και ότι η πολιτική των διαβατηρίων επέφερε δις για λίγους, ψίχουλα για πολλούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα ατέλειωτο εργοτάξιο έχει καταντήσει η πόλη της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στις χαμηλές θέσεις στη χρήση παράνομων ουσιών, το πρόβλημα εξάρτησης όμως είναι υπαρκτό.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Οι ΗΠΑ ακόμα θέλουν τον έφηβο χάκερ» γράφει ότι ο 20χρονος Τζόσουα Επιφανίου που κρατείται στις κεντρικές φυλακές εδώ και ενάμιση χρόνο είναι ο πρώτος Κύπριος πολίτης που θα οδηγηθεί σε δίκη για έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς θεωρείται από το FBI ως ύποπτος για απόσπαση 60,000 δολαρίων μέσω χάκινγκ, αδικήματα που διαπράχθηκαν ενώ ήταν ακόμα ανήλικος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Μαρωνίτικη γλώσσα γράφεται για πρώτη φόρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο εξαφανισμός της. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία θα αποτελέσει μέρος ενός προγράμματος που θα εξερευνήσει την πολύπλοκη κληρονομιά ιστορικών μνημείων της Μεσογείου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μύρων κερνά, Μύρων πίνει» γράφει ότι το Ανώτατο έραψε στα μέτρα του κώδικα και πρακτική και ότι οι δικαστές θα διορίζονται τώρα από κομματικές λίστες, ενώ προβάλλει και αποκλειστικές δηλώσεις της Greco. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον ασφυκτικό κλοιό του θανάσιμου τουρκικού εναγκαλισμού βρίσκεται ο Ελληνισμός και προβάλλει ανάλυση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε εκατομμύρια ανέρχονται τα κέρδη επιτηδείων που πλασάρουν ως «κυπριακά», φρούτα και λαχανικά άγνωστης προέλευσης.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Ρύποι θανάτου η απειλή για την Κύπρο» γράφει ότι τα στοιχεία της Κομισιόν καταγράφουν 3300 πρόωρους θανάτους σε διάστημα πέντε χρόνων σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αλλού αναφέρεται σε πολλαπλές εξελίξεις στο μέτωπο του ΓεΣυ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην έκδοση του μεγαλύτερου ομολόγου στην ιστορία της αναμένεται να προχωρήσει η Κύπρος για να αντλήσει ποσό ενός δις ευρώ, την Τρίτη.

ΚΥΠΕ
17/02/2019 10:29

Η κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη όταν στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: