Η Ακρόπολη ήταν “άνευ ιδιοκτήτη”: Γκάφα που αποκαλύφθηκε από την χαρτογράφηση του Δήμου Αθήνας




Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς την Ακρόπολη να καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο κτηματολόγιο; Παραλίγο να συμβεί και αυτό, λόγω των αργών αντανακλαστικών που επέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αυτό δεν είναι το μόνο ευτράπελο που προέκυψε κατά την κτηματογράφηση του Δήμου Αθηναίων. Η αντιστοίχιση των τίτλων ιδιοκτησίας με τη γη έφερε στο φως αρκετά προβλήματα, έως και αναντιστοιχίες του σχεδίου πόλης με την πραγματικότητα, ευτυχώς μεμονωμένες. Η προανάρτηση των στοιχείων πάντως καθυστερεί και τοποθετείται με επιφύλαξη στα μέσα της άνοιξης.

Πριν από λίγες ημέρες ο ανάδοχος της β΄ φάσης κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων (κοινοπραξία Χωρομετρία Σύμβουλοι Μηχανικοί- Δημητρίου και Συνεργάτες, Ζαρκαδούλας και συνεργάτες, Αχιλλέας Δρογώσης, Νίκος Ρίζος) παρέδωσε προς τελικό έλεγχο στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την ψηφιακή βάση δεδομένων του κτηματολογίου (το «φυσικό» αρχείο, οι δηλώσεις και τα έγγραφα των πολιτών σε χαρτί, καταλαμβάνει 700 τ.μ. αποθηκών και προς το παρόν φυλάσσεται). Οι δυσκολίες στην πορεία του έργου ήταν αρκετές:

«Η πρώτη αφορά τους δημόσιους οργανισμούς. Οταν παραλάβαμε, για παράδειγμα, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε υποβάλει ούτε μία δήλωση, ενώ ελλιπείς ήταν οι δηλώσεις και άλλων φορέων. Η δεύτερη αφορά τις τράπεζες: την περίοδο της κρίσης υπήρξαν πολλές συγχωνεύσεις τραπεζών με τεράστια χαρτοφυλάκια, τα οποία έπρεπε να δηλωθούν εξαρχής και αυτό μας καθυστέρησε χρονικά», εξηγεί ο Γιώργος Δημητρίου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Χωρομετρία.

  • Πολλά ήταν και τα παράδοξα που προέκυψαν κατά την κτηματογράφηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ακρόπολης, που αρχικά καταγράφηκε… ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» επειδή το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε υποβάλει δήλωση! Με τη συνδρομή της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» το θέμα λύθηκε πριν φθάσει στην ανάρτηση. Υπήρξαν, όμως, και πολλά παράδοξα που ήρθαν στο φως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου, είναι η αναντιστοιχία του σχεδίου πόλης με την πραγματικότητα.

«Στο σχέδιο πόλης, το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου (σ.σ. στην τριλογία) φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο, που δεν υπάρχει. Ενώ οι γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου εμφανίζονται να έχουν αποτμήσεις (σ.σ. “κοψίματα”), στη θέση των οποίων υπάρχουν… οι γωνίες του κτιρίου. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ορισμένοι πολύ παλιοί ναοί στο ιστορικό κέντρο δηλώθηκαν με χρησικτησία, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι. Τέλος, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που με την εφαρμογή παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας στο έδαφος προέκυπτε ότι η ιδιοκτησία δεν είχε μετρηθεί σωστά και μέρος της είχε οικοδομηθεί».

Με πληροφορίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μπογιές στην πρεσβεία της Ιταλίας από Ρουβίκωνα: Κινητοποίηση των αρχών στο κέντρο της Αθήνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: