Άρον-άρον ο Ακάρ στην Ουάσιγκτον: Πρώτο θέμα οι S-400 και δεύτερο η Συρία και οι Κούρδοι




Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακαρ, και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιάσαρ Γκιλέρ, μαζί με μέλη μεγάλης αντιπροσωπείας ανεμενόταν να φτάσουν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να έχουν συναντήσεις σήμερα Πέμπτη με Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων και ρεπροτάζ τηλεοπτικών καναλιών.

Η αγορά των ρωσικών πυράυλων S-400 από την Τουρκία και το θέμα της Συρίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Βασικά θέματα συζήτησης είναι τα διμερή, που ταλανίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Αμερικής και της Τουρκίας, και βέβαια η Συρία και η στενή σχέση της Άγκυρας με την Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης ο κ. Ακάρ θα συναντηθεί με τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν. Επίσης θα συμμετέχει σε συνάντηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι δύο χώρες διαφωνούν σε πάρα πολλά ζητήματα στρατηγικής και οι σχέσεις βρίσκονται πλέον στο ναδίρ. Οι Αμερικανοί έστειλαν δύο τελεσίγραφα:

  • Ότι δεν θα ανεχθούν την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, και
  • Θα απαντήσουν αν απειληθούν οι σύμμαχοί τους, Κούρδοι της Συρίας (YPG).

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους απαιτούν τη δημιουργία ζώνη ασφαλείας την οποία θα ελέγχουν οι ίδιοι και το δικαίωμα να εισβάλουν στη Συρία χωρίς περιορισμό στον στόχο της επιχείρησης.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πένς ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την αγορά ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400, διαφορετικά η χώρα του θα υποστεί κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.), που πέρασε το Κογκρέσο το 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Middle East Eye. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΕ ΕΙΔΗΣΗΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΜΑ: Πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, στην περίπτωση που παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, είναι υποχρεωμένοι να στείλουν στη Βουλή και τη Γερουσία, ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ ΕΔΩ

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Ερντογάν για S-400: Ο αντιπρόεδρος Πενς τηλεφώνησε στον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: