Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στον Ερντογάν για S-400: Ο αντιπρόεδρος Πενς τηλεφώνησε στον Ερντογάν




Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πένς ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την αγορά ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400, διαφορετικά η χώρα του θα υποστεί κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.), που πέρασε το Κογκρέσο το 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Middle East Eye.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε η Τουρκική Προεδρία επιβεβαίωσαν το τηλεφώνημα μέχρι στιγμής.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του αντιπροέδρου Πένς και του προέδρου Ερντογάν, που αποτελεί τελεσίγραφο, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από τον Burhanettin Duran, έναν αρθρογράφο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah και τον επικεφαλής της τουρκικής φιλοκυβερνητικής «δεξαμενής σκέψης» SETA. Η επικοινωνία έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Ντουράν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο κ. Πενς είχε μεταφέρει τον αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για την ακύρωση της συμφωνίας.

O Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θεωρεί την ακύρωση της συμφωνίας S-400 ως επιλογή, έγραψε ο Ντουράν στη στήλη του, προσθέτοντας ότι το αίτημα του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ σηματοδότησε ότι οι εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες για το θέμα της παραγγελίας των S-400.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη ένα νομοσχέδιο (ΕΔΩ) για τις κρατικές δαπάνες στο οποίο περιλαμβάνεται η αναστολή παράδοσης αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία μέχρις ότου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας υποβάλουν επικαιροποίηση σε έκθεση σχετικά με την αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο κ. Πενς είπε στον κ. Ερντογάν ότι μια εναλλακτική συμφωνία για την Άγκυρα είναι να αγοράσει πυραύλους Patriot που κατασκευάζονται από την Η.Π.Α. αντί των S-400 ήταν ακόμα στο τραπέζι, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα στην ιστοσελίδα Middle East Eye.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι τον Ιούλιο θα αρχίσει η παράδοση των πρώτων συστοιχιών του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί ΕΔΩ.

Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας: Προειδοποίηση και για Κούρδους

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: