Το μεταναστευτικό και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο επίκεντρο της συνάντησης Κουίκ – Σούκρι




Οι κοινές προσπάθειες Ελλάδας και Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και των προσφυγικών ροών, καθώς και η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής με την Αφρικανική Ένωση, στις 21 και 22 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με το ίδιο θέμα, υπήρξε ένα από τα κύρια ζητήματα που συζήτησαν σήμερα στο Κάιρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουΐκ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, από τον οποίο έγινε θερμά δεκτός.

«Η συνάντησή μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, έγινε σε ένα πάρα πολύ καλό και φιλικό κλίμα», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κουΐκ, μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Με τον κ. Σούκρι, μιλήσαμε για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής Αφρικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, 21 και 22 Ιανουαρίου, όπου τα θέματα που θα συζητηθούν έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Αφρικής, που βεβαίως αυτό σημαίνει ότι βοηθάμε να σταματήσουνε οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, και συζητήσαμε και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα σημαντικά για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουνε οι δύο χώρες. Δύο χώρες, που συμβάλλουν μαζί με την Κύπρο, στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, με τη μεγάλη αυτή δύναμη της Αιγύπτου, που παίζει έναν πολύ σημαντικό πρωταγωνιστικό ρόλο».

Επίσης, ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο άλλο ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα του «ΝΟΣΤΟΣ», την τρίτη φάση του οποίου, που θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, συναποφασίσανε προχθές στο Κάιρο, με την Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ και τον Κύπριο Επίτροπο για τους Αποδήμους Φώτη Φωτίου.

«Ενημέρωσα τον κ. Σούκρι για το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ», που τόσο ενδιαφέρει την Αίγυπτο. Το πρόγραμμα, που μαζί με τη Ναμπίλα Μάκραμ και τον Φώτη Φωτίου της Κύπρου, στη τρίτη του φάση θα το διεξάγουμε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 25, 26 και 27 Μαρτίου, με κύριο θέμα, το πόσο μπορούν να προσφέρουν οι ομογενείς μας στην ανάπτυξη της Αυστραλίας και το τί μπορούν να κάνουνε και για τις τρεις πατρίδες τους, στα οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουΐκ.

Κατά τη συνάντηση, τον Υφυπουργό Εξωτερικών συνόδευε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Χρήστος Διάμεσης και ο Δ/ντής του πολιτικού του γραφείου στην Αθήνα, Κώστας Μεϊμάρης.

Επαναλειτουργία του ΣΑΕ προτείνει ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Τριανταφυλλίδης

12/01/2019 13:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: