Θέμα πλειοψηφίας στις Επιτροπές της Βουλής από την ΝΔ: Στόχος η επιτροπή Εξωτερικών για τις Πρέσπες




Θέμα με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στις Επιτροπές της Βουλής εγείρει η ΝΔ: Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει την πλειοψηφία στις Επιτροπές, καθώς -όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενο τον Κανονισμό της Βουλής- οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.

“Με απλά λόγια” λέει η ΝΔ,”το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση. Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.”

Η Νέα Δημοκρατία με το βλέμμα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, από όπου θα κυρωθεί πριν την Ολομέλεια, η Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει ότι βάσει του Συντάγματος, η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία:

  • Είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση κουρελού.
  • Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της βουλής.
  • Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την Κυβέρνηση και όχι η Κυβέρνηση τη Βουλή, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Ήδη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που απαρτίζεται από 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής ήταν ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος διεγράφη από το ΠΟΤΑΜΙ.

Όπως έγινε γνωστό το ΠOTAMI θα τον αντικαταστήσει με τον Γρηγόρη Ψαριανό ενώ ειδικά για την περίπτωση στης Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να επιλεγεί ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς προκειμένου να εκφράσει τη θέση του κόμματος.

HELLAS JOURNAL

Στο ΠΟΤΑΜΙ τα κλειδιά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Αποχώρηση ή αρνητική ψήφος στη Βουλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: