Παρέμβαση Σπίρτζη στο τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», για την επόμενη μέρα της αποχώρησης των ΑΝΕΛ




Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης στην έκτακτη πολιτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN» που συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Στέλλα Γκαντώνα, μεταξύ άλλων εξήγησε και του λόγους που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, την Τετάρτη.

Η κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (Στέλλα Γκαντώνα): Καλησπέρα σας κύριε Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλησπέρα σε σας και στους καλεσμένους σας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (Στέλλα Γκαντώνα): Θέλω να ρωτήσω από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία, η βεβαιότητα σχεδόν από ότι καταλαβαίνουμε, βάσει των κινήσεων της κυβέρνησης, ότι την Τετάρτη το βράδυ θα λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που ο Πρωθυπουργός έχει πει και τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα, για να μετακυλήσουμε τη συζήτηση εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι, στην πολιτική και όχι στην παραπολιτική ανάλυση, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της να προχωρήσει, άμεσα, πολλές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές και τη συμφωνία των Πρεσπών. Το ένα λοιπόν είναι η συμφωνία των Πρεσπών, τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν την χώρα, την ελληνική κοινωνία, τα περιμένει πάρα πολλά χρόνια, έχει ματώσει, έχει κάνει θυσίες για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπορούν να ασκηθούν αυτές οι πολιτικές. Και προφανώς να προχωρήσουν και πολλά θέματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια στο δημόσιο χώρο. Από εκεί και πέρα η πολιτική που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ότι θα υπάρχουν καθαρές πολιτικές λύσεις, υπάρχει μία ξεκάθαρη, παλικαρίσια θα έλεγα, στάση, δεν κρύβετε ούτε πίσω από κανένα ή κάποιους, ούτε πάει να βάλει κάτω από το χαλί διαφωνίες ή προβλήματα. Ήρθε η ώρα όλοι να πάρουν τις δικές τους ευθύνες σε σχέση με το που πάει χώρα, με ποιους πάει η χώρα και πως πάει η χώρα. Εδώ λοιπόν έχουμε να δούμε, αν η χώρα μας θα παραμείνει μία χώρα η οποία θα είναι μία φοβική χώρα στις εσχατιές της Ευρώπης, ή μία χώρα που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι, αν θα σέρνεται από φαντάσματα του παρελθόντος, και από λογικές του παρελθόντος, είναι αν θα προχωρήσει σε μια προοδευτική κοινωνική πολιτική για ανάκτηση του κοινωνικού κράτους ή θα επιστρέψει όπως η Νέα Δημοκρατία έχει στο πρόγραμμά της και πολλοί φλερτάρουν με αυτή την πολιτική, όπως ο κ. Σημίτης που το εξήγγειλε πριν λίγες μέρες, την επιστροφή στην πολιτική των μνημονίων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (Στέλλα Γκαντώνα): Μάλιστα, για να κάνουμε διάλογο, θέλει να σας κάνει μία ερώτηση ο κ. Σταύρος Λυγερός και συνεχίζουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με μεγάλη χαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Σταύρος Λυγερός): Κύριε Σπίρτζη, πρέπει να πω, εγώ δε λέω εύκολα καλά λόγια για πολιτικούς, ότι τον θεωρώ έναν από τους πιο παραγωγικούς υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, με πολύ συγκεκριμένο και απτό έργο, και για αυτό θα ήθελα, κατά το δυνατόν, καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες, μία ειλικρινή απάντηση στο ερώτημα: Ξέρω, η επίσημη ρητορική είναι για τον Οκτώβριο. Ο Μάιος ως σενάριο είναι στο τραπέζι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λυγερέ, στο τραπέζι πλέον είναι όλες οι προτάσεις. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, όλα τα σενάρια, και πριν το Μάϊο, είναι στο τραπέζι.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (Στέλλα Γκαντώνα): Α και πριν το Μάιο λέτε,

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Σταύρος Λυγερός): Εντάξει, υποτίθεται αν χάσει

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, θα κληθούμε όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων και ιδιαίτερα των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο και διαφοροποιούνται, δήθεν, από τη Νέα Δημοκρατία, να πουν στον ελληνικό λαό ποια είναι η πρότασή τους, ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Φώφη Γιωτάκη): Μετά τη σημερινή εξέλιξη κύριε Υπουργέ θεωρείται πως ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πάρει διαζύγιο ή βρίσκονται στη φάση της διάστασης. Είναι σε διάσταση μήπως; Πολιτική εννοώ πάντα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε πολιτική διάσταση ήταν πάντα κυρία Γιωτάκη. Είχαν διαφορετική πολιτική αφετηρία, διαφορετική ορολογία, διαφορετικές πεποιθήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Σταύρος Λυγερός): Υπήρχε και ένας έρωτας κάποια περίοδο…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προφανές, ότι η αγάπη και η εμπιστοσύνη που υπήρχε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες συνεχίζει και υπάρχει. Γιατί το λέτε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (Δημήτρης Μαρκόπουλος): Αφού θα πάρετε τους μισούς Ανεξάρτητους Έλληνες στα ψηφοδέλτια σας. Αλήθεια, εσείς ως ένας κεντροαριστερός πολιτικός πως θα αισθανθείτε να έχετε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Κουντουρά η οποία είναι μία πιο δεξιά πολιτικός, ενδεχομένως και άλλους; Αν θα γίνει αυτό. Επειδή πριν αφορίσατε τον κύριο Σημίτη, άρα και το ΚΙΝΑΛ, για τις απόψεις του, για επιστροφή στα μνημόνια, πώς θα αισθανθείτε αν θα ενταχθεί, λέω αυτή την προοπτική, η κυρία Κουντουρά ή άλλοι συνάδελφοί της από τους ΑΝΕΛ, στα ψηφοδέλτια…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή δεν είμαι μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης να μάθω ποιος με ρωτάει;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (Στέλλα Γκαντώνα): Σας ρωτάει ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία. Ο κ. Μαρκόπουλος, από ότι ξέρω δεν είναι δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, επομένως, δεν αναζητά από τα κόμματα του Κοινοβουλίου, που είναι κυβερνώντα κόμματα, να έχουν ψηφοδέλτια ιδεολογικής καθαρότητας. Διότι διαφορετικά θα ανατρέξουμε και στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν, για να δούμε πώς στη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο εύρος βουλευτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όχι μόνο ήταν στα ψηφοδέλτια, αλλά εντάχθηκαν και στη Νέα Δημοκρατία και πρόσφατα άνθρωποι οι οποίοι τάχθηκαν και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, βουλευτές.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (Στέλλα Γκαντώνα): Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την επικοινωνία που είχαμε και για τη συζήτηση εξ αποστάσεως. Να είστε καλά. Καλό υπόλοιπο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

13/01/2019 20:09
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: