Αίτημα Καρυστιανού – Ασλανίδη στη Βουλή για εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και άρση της ασυλίας Καραμανλή – Σπίρτζη

Η κυρία Μαρία Καρυστιανού. Στιγμιότυπο από την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο . Φωτογραφία από την τηλεόραση του Open via Glomex




Τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος, ζητούν από τη Βουλή, οι Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης.

Συγκεκριμένα, με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, αμφότεροι γονείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη ζητούν να συμμορφωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου προκειμένου να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου  86 του Συντάγματος, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Το αίτημα προβλέπει ουσιαστικά κατίσχυση του ενωσιακού δικαίου έναντι του εθνικού στο ζήτημα της ευθύνης υπουργών και αποτελεί κλιμάκωση της δίκαιας πίεσης που ασκούν οι γονείς των θυμάτων προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες.

Συγκλόνισε η ομιλία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

Χθες, Καθαρά Δευτέρα, η κυρία Καρυστιανού μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα», είπε ξεκινώντας την ομιία της και πρόσθεσε:

«Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει την μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Με λίγα λόγια, σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».

Αναφερόμενη στην σύμβαση 717, η κυρία Καρυστιανού σημείωσε: «Δεν επιτρέπουμε να νομιμοποιείται η ατιμωρησία. Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717 παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη Δικαιοσύνη. Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο μετά τη μοιραία σύγκρουση δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης, για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρ’ όλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί».




Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έκρηξη που σημειώθηκε κατά την σύγκρουση των τρένων επισημαίνοντας πως «εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους».

«Μέσα σε πέντε ημέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως τον χώρο. Χάθηκαν χρήσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση εισαγγελέα και ανακριτή, παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μας προέτρεψε να ζητήσουμε βοήθεια από την Εκκλησία. Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοσύνης, επειδή η κεφαλή αυτής διορίζεται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Συγκλονιστική η “Μάνα της Ελλάδας”: Η Μαρία Καρυστιανού μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο -και συγκίνησε- για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: