Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκική Προεδρία

Η Τουρκία στήνει πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο και στην Κύπρο: Απαιτούνται κινήσεις αποτροπής

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επιθέσεις με Navtex, ναυτικές ασκήσεις και απειλές συνθέτουν το σκηνικό, το οποίο στήνει η Τουρκία από το Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Αυτή η πρακτική, διαχρονική και επαναλαμβανόμενη, δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας, που παραμένει σε επιθετική διάταξη έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα προδιαγράφει εν πολλοίς το κλίμα που θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες στην περιοχή.

Με την Navtex 0121/19 η Άγκυρα δέσμευσε για χθες Τρίτη, περιοχές κοντά στο Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ενώ παράλληλα με τη Navtex 0117/19 δεσμεύεται επίσης περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου. Αυτή η Navtex, επικαλύπτει θαλάσσια τεμάχια κοντά στην γεώτρηση της Εxxon Mobil, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά.

  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου έχει προαναγγείλει πως τις επόμενες μέρες φτάνει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας και θα ξεκινήσει γεώτρηση στην τουρκική ΑΟΖ και τις περιοχές στις οποίες «αδειοδοτήθηκε» η Τουρκία από ψευδοκράτος. Δηλαδή, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ε

ίναι δε χαρακτηριστική η αναφορά Τσαβούσογλου,  πως «η γεώτρηση θα ξεκινήσει όποιος και να πει, ό,τι και να πει». Δεν ιδρώνει, κοντολογίς, το αυτί της κατοχικής δύναμης, που είναι συνηθισμένη να ποδοπατεί το διεθνές δίκαιο, βάφοντας το με αίμα.

  • Μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι τουρκικές προκλήσεις;
  • Πόσο θα τεντώσει το σχοινί;
  • Θα επιχειρήσει να κάνει το βήμα παραπάνω και να κόψει το σχοινί;

Είναι προφανές πως η Τουρκία παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινήσεις επιβολής τετελεσμένων στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια συνδέεται με το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται το καθεστώς Ερντογάν, πως εάν δεν αποτελέσει μέρος στο παιχνίδι των ενεργειακών εξελίξεων, τότε θα χάσει το τρένο της στρατηγικής αναβάθμισής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα τελειώσει, εν πολλοίς, το όραμα Ερντογάν για ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη.

Οι κινήσεις της Τουρκίας στοχεύουν στη δημιουργία σκηνικού αποσταθεροποίησης για να μπορέσει να εμπλακεί στο ενεργειακό παιχνίδι.

  • Μόνο αυτό το εργαλείο έμαθε η Άγκυρα να χρησιμοποιεί για να προωθεί τις επιδιώξεις της.

Είναι σαφές πως η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής δεν θέλουν την Τουρκία στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, επειδή δεν της έχουν εμπιστοσύνη. Δεν τη θέλουν επειδή για την Τουρκία η συνεργασία σημαίνει υποταγή των άλλων στους δικούς της σχεδιασμούς επιδιώξεις.

  • Το ζητούμενο είναι, σε αυτή τη φάση, να περιορισθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Οι προκλητικές της ενέργειες δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Επηρεάζουν και όσες χώρες δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Συνεπώς, χρειάζεται ένα μέτωπο, που θα σταθεί απέναντι από την Τουρκία.

Υπάρχουν προδήλως διαφορετικά συμφέροντα των χωρών της περιοχής ( αλλά και κρατών που δραστηριοποιούνται εταιρείες τους). Υπάρχουν, όμως και κοινά συμφέροντα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν αναδεικνύοντας τους κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Ψυχρός πόλεμος: Γιατί οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, αναβιώνουν συνειδητά μια πυρηνική κούρσα;

Be the first to comment on "Η Τουρκία στήνει πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο και στην Κύπρο: Απαιτούνται κινήσεις αποτροπής"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*