Ψυχρός πόλεμος: Γιατί οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, αναβιώνουν συνειδητά μια πυρηνική κούρσα;




Του Δρ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (*)

Πιστεύω ότι δικαιούμαι να απευθύνω μια ερώτηση, ρητορική φυσικά, προς τις δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, μετά μια πολύχρονη υπηρεσία και συνεργασία μαζί τους ως πυρηνικός επιθεωρητής στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, αρμόδιου οργάνου για τον έλεγχο της εφαρμογής της διεθνούς Συνθήκης Μη-διασποράς Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Οι δυο τους είναι οι βασικοί εμπνευστές, ιδρυτές και υποστηρικτές της αποστολής του ΙΑΕΑ:

«Πώς μπορεί ένας πρώην πυρηνικός επιθεωρητής να κατανοήσει και να εξηγήσει στον εαυτό του και σε άλλους τη στάση σας σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις περί τα πυρηνικά, η οποία αφήνει τον κόσμο άφωνο;»

  • Η Ρωσία με τον πρόεδρό της Vladimir Putin δηλώνει τον Μάρτιο του 2018, ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσει η χώρα του τη θέση της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης. Και για να πείσει, παρουσιάζει στην έντρομη παγκόσμια κοινή γνώμη τα νέα ρωσικά πυρηνικά όπλα που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς να ανιχνευτούν.

Tον Οκτώβριο του 2018 απαντάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

Ανακοινώνει την απόφασή του για μονομερή αποχώρηση της χώρας του από την ιστορική Συνθήκη της με τη Ρωσία, την Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF), που απαγορεύει από το 1987 ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Συγχρόνως, οι ΗΠΑ αποφεύγουν τη διαπραγμάτευση για επέκταση της Συνθήκης New START για τον έλεγχο στρατηγικών πυρηνικών συστημάτων, η οποία λήγει το 2021.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο ρώσος πρόεδρος σε διεθνή συνάντηση κάνει σαφές ότι η Ρωσία «διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος». Και συνεχίζει, «φυσικά αυτό ισοδυναμεί με μια παγκόσμια καταστροφή …. κάθε επιτιθέμενος όμως πρέπει να γνωρίζει ότι τα αντίποινα (εκ μέρους της Ρωσίας) είναι αναπόφευκτα και ότι ο ίδιος θα αφανιστεί»1 .

  • Τον Δεκέμβριο του 2018 το ΝΑΤΟ κατηγορεί επίσημα τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης INF και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo δίνει στη Μόσχα προθεσμία 60 ημερών για να το παραδεχθεί και στη συνέχεια να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν, ειδάλλως οι ΗΠΑ «θα ξεκινήσουν την εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη».

Τέλος, ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στην ετήσια συνέντευξη τύπου στις 20 Δεκεμβρίου 2018 στη Μόσχα, απαντάει «στην πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF» ότι, εάν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς στην Ευρώπη η Ρωσία θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα. Και συνεχίζει με μια ανατριχιαστική προειδοποίηση για την αυξανόμενη απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, ο οποίος «θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθολική καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού και ίσως ακόμη και του πλανήτη μας»2.

  • Η Συνθήκη INF είναι κρίσιμη για την παγκόσμια ασφάλεια, ειδικότερα όμως για την Γηραιά Ήπειρο. Η κατάργησή της θα μετατρέψει την Ευρώπη σε βάση αλλά και στόχο νέων ‘‘μοντέρνων’’ πυρηνικών πυράυλων των ΗΠΑ και της Ρωσίας και θα περιπλέξει την ευρωπαϊκή προσπάθεια για αμυντική χειραφέτησή της. Αιτιολογημένη λοιπόν η άμεση αντίδραση της Ευρώπης στην δρομολογούμενη κατάργηση της, με τον γερμανό ΥΠΕΞ Heiko Maas να εισηγείται μια «νέα αρχιτεκτονική ελέγχου των εξοπλισμών»3.

Επειδή το κρίσιμο επιπλέον επακόλουθο της ακύρωσης της INF θα είναι η ‘‘νομιμοποίηση’’ του εκσυγχρονισμού και των υπόλοιπων πυρηνικών οπλοστασίων, κυρίως της Κίνας και τελικά ο θανάσιμος τραυματισμός της NPT, γεννώνται κάποια ερωτήματα:

Προς τι οι υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία, οι οποίες υπήρξαν οι εμπνευστές του καθεστώτος της NPT, αναβιώνουν συνειδητά μια πυρηνική κούρσα 29 χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου;

  • Δεν αντιλαμβάνονται ότι απειλούν θανάσιμα το καθεστώς μη-διασποράς πυρηνικών όπλων; Δεν αναγνωρίζουν τον άμεσο κίνδυνο ανεξέλεγκτης διάδοσης τους και τους επίδοξους πυρηνικούς μνηστήρες στη Μέση Ανατολή και βορειο-ανατολική Ασία; Δεν είναι αρκετή η Βόρεια Κορέα; Είναι δυνατόν να παραβλέπουν τη διογκούμενη για την ανθρωπότητα ολέθρια πυρηνική απειλή;

1 “Russia Matters”,October 25, 2018
2 The Associated Press · Posted: Dec 20, 2018
3 Süddeutsche Zeitung, 26. Deember 2018, Stefan Braun: ’’Gefährlich aktuel”

(*) Πρώην επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από τον Επίλογο του βιβλίου μου «Παγκόσμια Πυρηνική Απειλή», που θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.

“Μύλος” η Συρία: Τα σχέδια του Ερντογάν και η αντίσταση των Κούρδων και των Αράβων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: