Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή για τα καθυστερημένα έσοδα, το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της στάσης που θα τηρήσουν τα πολιτικά κόμματα, ο σχεδιασμός της Τουρκίας για ισλαμοποίηση και ενσωμάτωση των κατεχομένων, οι κατηγορίες που εξαπολύει το ΑΚΕΛ για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η ετοιμασία από το Ανώτατο Δικαστήριο κώδικα δεοντολογίας για εξαίρεση δικαστών και οι διεκδικήσεις αυξήσεων στους μισθούς από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι τα κύρια θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Λεφτά υπάρχουν! Γιατί δεν τα εισπράττουμε;», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2017 και σημειώνει ότι το ποσό των καθυστερημένων εσόδων το 2017 ανήλθε σε €2,52 δις, σε σύγκριση με €2,30 δις το 2016, και από αυτά τα €857 εκατ. δεν θα εισπραχθούν. Αλλού γράφει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου θα ζητήσει απόφαση της Βουλής για παύση του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για ασυμβίβαστο, ενώ η κυβέρνηση βάζει όρους στον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ πριν πάρει την τελική απόφαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξάνεται το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή) που θα κυμανθεί από €20 έως €50 αναλόγως του ύψους του ετήσιου εισοδήματος κάθε χαμηλοσυνταξιούχου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σε κόντρα για δήμους κυβέρνηση και ΑΚΕΛ» και γράφει ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την υποστήριξη ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για τις διά νόμου συγχωνεύσεις Δήμων, ωστόσο δύσκολα θα αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή, καθώς ήδη το ΑΚΕΛ δημοσιοποίησε χθες σοβαρές ενστάσεις. Αλλού γράφει ότι την παραίτηση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον ζητούν βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», μια εξειδικευμένη δομή για γυναίκες που υφίστανται βία, την αναγκαιότητα ύπαρξης της οποίας ανέδειξε ο «Π», εξήγγειλαν χθες από κοινού οι Υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προσωπικό τσιφλίκι Ερντογάν», γράφει στο κύριο θέμα ότι ολοκληρωμένο σχεδιασμό για ισλαμοποίηση των κατεχομένων και ντε φάκτο ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία προδίδουν οι κινήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ότι έχουν συμφωνήσει ότι θα ετοιμάσουν κώδικα δεοντολογίας και κανονισμούς που θα καθορίζουν τις εξαιρέσεις δικαστών από τις δίκες όπου πιθανόν να υπάρχει υπόνοια διαπλοκής ή επηρεασμού της αμεροληψίας τους. Αλλού γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Διασπάθιση δισεκατομμυρίων ξεχνά ο ΠτΔ» και γράφει ότι πέντε ενδεικτικές περιπτώσεις διασπάθισης δισεκατομμυρίων ευρώ παρέθεσε χθες το ΑΚΕΛ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή αλλά και τον ισχυρισμό του Προέδρου Αναστασιάδη ότι επί της θητείας του δεν υπήρξε δόλια διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σε άλλο θέμα γράφει για τα έργα που περιλαμβάνονται στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για δικοινοτικά έργα, είναι το γραμμικό πάρκο Πεδιαίου που θα εκτείνεται και βόρεια και νότια της νεκρής ζώνης. Αλλού γράφει ότι από μερικά ευρώ θα ξεκινά η αύξηση στις μικρές επιταγές των χαμηλοσυνταξιούχων ανάλογα με το όριο φτώχειας και τη σύνταξή τους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Πρέπει να ανακτήσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη», γράφει ότι κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τις εξαιρέσεις δικαστών θα ετοιμάσει το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως ανακοινώθηκε ύστερα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Δικαστές του Ανωτάτου. Αλλού γράφει ότι ο Ανδρέας Βουδάσκας, ένας από τους 33 ηλικιωμένους αγωνιστές της ΕΟΚΑ που έπεσαν θύματα βασανισμών από την τότε αποικιοκρατική δύναμη πέθανε το Σαββατοκύριακο, μερικές μόλις μέρες πριν ανακοινωθεί ο εξώδικος συμβιβασμός με τη βρετανική κυβέρνηση για αποζημιώσεις £1 εκατομμυρίου. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ζητά διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ ότι καμία από τις εταιρείες με τις οποίες συνδέεται τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, δεν θα συμμετέχουν σε προσφορές του Οργανισμού.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Οργανωμένη αντεπίθεση για αυξήσεις στους μισθούς» και γράφει ότι η πρώην Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι δεν αρκεί η επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων που ίσχυαν πριν το μνημόνιο και κούρεμα αλλά διεκδικούν επιπρόσθετες αυξήσεις και μέτρα για υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Αλλού γράφει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανακόπτει πλοία εταιρειών εξόρυξης φυσικού αερίου και ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την κυπριακή κυβέρνηση «που επιχειρεί να ρίξει το θέμα στα μαλακά». Αλλού γράφει ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, απλώς κλείνει το μάτι στην πλουτοκρατία.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέχρι νεοτέρας», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη σημερινή παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα ενημερώσει για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα επαναρχίσουν σοβαρές προσπάθειες για κλείσιμο του θέματος. Αλλού γράφει ότι ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών αναλυτής Χρήστος Ιακώβου θα κατέλθει ως υποψήφιος με την ΕΔΕΚ στις προσεχείς ευρωεκλογές. Αλλού προβαίνει σε «ακτινογραφία» της τουρκικής οικονομίας.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
25/01/2019 08:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: