Επίθεση της Μόσχας στην Ουάσιγκτον για τον Μαδούρο: Η Δύση παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο




Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου, έκρινε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε δηκτικά η Ζαχάροβα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος. Πολλές κυβερνήσεις χωρών της περιοχής τον αναγνώρισαν αμέσως ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσινγκτον και ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις του κράτους της Λατινικής Αμερικής με αυτό των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Κούβας και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αβάνας Μπρούνο Ροδρίγκες εκφράζουν «σθεναρή υποστήριξη» στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο

Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουαϊδό, του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης — του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση — να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

Οι Κουβανοί εκφράζουν «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες είχε επίσης εκφράσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της Αβάνας στον Μαδούρο, σύμμαχο της Κούβας, βλέποντας στην ανακοίνωση του Γκουαϊδό μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Βενεζουέλα.

Ο Έβο Μοράλες εκφράζει αλληλεγγύη στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μιλά για προσπάθεια «του ιμπεριαλισμού» να πλήξει «τη δημοκρατία»

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS-DPA-AFP
Μόσχα, Russian Federation
Αβάνα, Cuba – Λα Πας, Bolivia

Άνω-κάτω η Λατινική Αμερική: Σύγκρουση μέχρις εσχάτων για τη Βενεζουέλα και τον Μαδούρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: