Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις: O Αποστολάκης θ’ ανοίξει τα χαρτιά του στο ΚΥΣΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με αναμμένη τη μηχανή στο «ρελαντί», κατεβασμένο το χειρόφρενο και πατημένο το φρένο φαίνεται πως βρίσκεται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, κατά το οποίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης θ’ ανοίξει τα χαρτιά του προς τον πρωθυπουργό και τους παραβρισκόμενους υπουργούς, ανακοινώνοντας το όνομα που προτείνει για την πλήρωση της θέσης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

  • Όλοι περιμένουν και ελπίζουν ότι τις επόμενες ώρες θα τελειώσει το «μαρτύριο της σταγόνας» που κακά τα ψέματα, περνούν όλα τα επιτελεία, όσο κι’ αν οι Αρχηγοί προσπαθούν να τρέξουν κανονικά το πρόγραμμά τους και τις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι ανώτατοι περίμεναν πως θα γίνουν οι κρίσεις εντός της ημέρας και ακυρώθηκαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις, εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμβούλια σε ανώτατο επίπεδο.

Μπορεί στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκεται ο νυν υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος (διεκδικητής και ο ίδιος της ηγεσίας του Στρατεύματος), πλην όμως υπάρχουν «αρχαιότεροι»-του Αντιστρατήγου- αυτή τη στιγμή στην ηγεσία των τριών κλάδων.

  • Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι ουδέποτε το Στράτευμα δεν έχει διοικηθεί έτσι, παρά το γεγονός πως η νομοθεσία το προβλέπει, δηλαδή να υπάρχει νεότερος στην κεφαλή και αρχαιότερος πιο κάτω, εξηγούσε ανώτατη πηγή (κι αυτό όταν γίνονται οι κρίσεις και επιλέγεται νεότερος πιο ψηλά από έναν αρχαιότερο). Παρά τη νομοθεσία όμως, δεν το είχε δεχθεί κανένας Αξιωματικός -ακόμη κι αν στις κρίσεις διατηρούσαν στην θέση του κάποιον εκ των ανωτάτων- και πάντα υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, ώστε να υπάρχει η λεγόμενη «πυραμίδα» της Ιεραρχίας από τον αρχαιότερο στο νεότερο ανώτατο.

Πολλοί Αξιωματικοί σημειώνουν ότι αυτό που έχει συμβεί με τις κρίσεις, δηλαδή να παίρνουν ημερομηνία με βάση το πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν είναι ότι καλύτερο και ουδέποτε έγινε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι κρίσεις σε ανώτατο βαθμό, δεν είχαν εμπλακεί ποτέ με μεταθέσεις ημερομηνιών λόγω των πολιτικών εξελίξεων εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις τονίζουν, πως βρίσκονται πάντα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, κάτι που υποστήριξε στην Χίο κατά την ομιλία του και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

  • Σίγουρα και κατά τους ανωτάτους του πενταγώνου, αλλά και σύμφωνα με κύκλους του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, έχουμε μπει σε καθεστώς «αντίστροφη μέτρησης» για το επερχόμενο ΚΥΣΕΑ. Όμως η απόφαση για την ψήφιση και επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, που οδεύει πλέον- μετά την απόφαση του προεδρείου του κοινοβουλίου για το μεσημέρι της Παρασκευής- επιτείνει την αγωνία των υποψηφίων για την θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ.
  • Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν «φωνές» που θέλουν να μιλούν για ήπιες κρίσεις κι αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει η επιλογή για την θέση του Α’ ΓΕΕΘΑ, από έναν ανώτατο που ήδη ηγείται σ’ ένα από τα τρία επιτελεία πράγμα που θα συμπαρασύρει έναν ακόμα Ανώτατο για την επιλογή του νέου Αρχηγού στο ανάλογο επιτελείο.

Από την άλλη πλευρά, άλλες «σειρήνες» εκτιμούν πως οι αλλαγές που κοντοζυγώνουν, θα είναι σχεδόν ριζικές κι’ αν αυτό αποδειχτεί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα θελήσει να περάσει το μήνυμα προς τα επιτελεία, ότι πρώτον επιθυμεί να τρέξουν πράγματα που έχουν βαλτώσει και δεύτερον πως έχει διαπιστώσει ποιο είναι το σχήμα των ανωτάτων που θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό ώστε ν’ αντεπεξέλθει στις εποχές που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ρευστές και δύσκολες.

  • Η εν λευκώ επιταγή του Τσίπρα στον Αποστολάκη

Τέλος η εν λευκώ επιταγή του Αλέξη Τσίπρα στον Ευάγγελο Αποστολάκη, αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του υπουργού. Ο κ. Τσιπρας ξέρει από πρώτο χέρι τις στρατηγικές σκέψεις του κου. Αποστολάκη.

  • Ο θυμόσοφος λαός λέει ωστόσο την έκφραση «Κυριακή κοντή γιορτή». Κυριακή μάλλον δεν φαίνεται να είναι η ημέρα των κρίσεων. Η Παρασκευή δείχνει ν’ απομακρύνεται για τη σύσταση του συμβουλίου χωρίς να έχει πάψει να υπάρχει, το Σάββατο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για ΚΥΣΕΑ ή το πολύ την Δευτέρα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως την ερχόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι στην Κύπρο. Μαζί του θα βρίσκεται και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που θα έχει συζητήσεις αμυντικής συνεργασίας και χάραξης παραπέρα αμυντικής πολιτικής, με τον ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη.

Συμπέρασμα: Τα περιθώρια στένεψαν επικινδύνως, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι θα πρέπει να γίνουν και οι τελετές παράδοσης παραλαβής στο ΓΕΕΘΑ και αφού αναλάβει ο νέος Αρχηγός να προχωρήσουν και οι κρίσεις για τα τρία επιτελεία, εκτός κι αν σ’ αυτή την περίπτωση εξαντληθεί ακόμη και ο μήνας που προβλέπεται ως παράταση της θητείας των τριών αρχηγών, μιας και η αυτή έχει τελειώσει, τυπικά, την 16η Ιανουαρίου.

Στενές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αεροπορία Στρατού: Μήνυμα σταθερότητας από τη Μαγνησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: