Στενές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αεροπορία Στρατού: Μήνυμα σταθερότητας από τη Μαγνησία




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Μια ιδιαίτερα σοβαρή πρόταση φαίνεται πως έχει δεχτεί το Ελληνικό πεντάγωνο από την Αμερικανική πλευρά και την δύναμη τους που εδρεύει στην Ευρώπη. Η πρόταση έχει να κάνει με τη διεύρυνση της αεροπορικής συνεργασίας στο επίπεδο της Αεροπορίας Στρατού των δυο χωρών η οποία έχει ενθουσιάσει την Αμερική, με τις δυνατότητες πτήσεων που τους παρέχονται, πάνω από το ιδιαίτερο ανάγλυφο της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές εικόνες είναι η παρακάτω, που απεικονίζει αμερικανικό Chinook να έχει προσγειωθεί στο γεμάτο από χιόνι βουνό των Αρχαιοελληνικών Θεών τον Όλυμπο. (ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ TWEET ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ )

  • Οι ίδιες πηγές λένε πως η Αμερικανική πρόταση μετά τη φετινή συνεργασία, δείχνει αρκετά διευρυμένη χρονικά και ποσοτικά, που αυτό μεταφράζεται σε παραμονή των Αμερικανικών ελικοπτέρων, πληρωμάτων και μηχανικών εδάφους, στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας σχεδόν για ένα οκτάμηνο, αντί πενταμήνου που είναι φέτος.

  • Σ’ ότι αφορά τον αριθμό των πτητικών μέσων, αυτός μάλλον ανεβαίνει θεαματικά, δηλαδή δεν θα μείνουν οι Αμερικανοί στα σαράντα ελικόπτερα, αλλά ίσως όπως αναφέρεται μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν σε πρώτο βαθμό, ο αριθμός πιθανό να είναι «x2». Βέβαια εκατόν είκοσι ελικόπτερα είναι μια ποσότητα τεραστίων διαστάσεων, αν λάβει κανείς υπόψιν του πως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους στο Στεφανοβίκειο θα έχουν και αρκετά από τα ελικόπτερα Kiowa που αναμένονται τον Μάρτιο στην Ελλάδα.

«Από τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα και η αρχή έγινε και οι Αξιωματικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειχναν πολλές φορές ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, θέλουν αυτές οι διμερείς ασκήσεις να έχουν συνέχεια και διεύρυνση» έλεγε πηγή από την Αεροπορία Στρατού.

  • Περίπου 300 Αμερικανικά στελέχη όλων των ειδικοτήτων της Αεροπορίας Στρατού, με ελικόπτερα Black Hawk, Apache, Chinook όλο αυτό το διάστημα, πέρασαν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα για την Βόρια Ευρώπη που είναι η έδρα τους, στο φιλόξενο Ελληνικό έδαφος, άλλωστε από την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Βαλτική η χώρα μας είναι αρκετά πιο ζεστή τόσο για τα στελέχη του Αμερικανικού Στρατού, όσο και για τα πτητικά μέσα που χρησιμοποιούν, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως οι ίδιοι οι Αμερικανοί δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την εγγύτητα Βουνού και θάλασσας, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τους συναδέλφους τους, πως για να βρουν αυτό το τοπίο είτε στα βόρεια της Ευρώπης ή στην πατρίδα τους θα πρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις.

Οι δυνάμεις της λεγόμενης 4ης CAB «Combat Aviation Brigade» είναι αυτές που έγνεψαν θετικά προς την βάση τους στην Ευρώπη αλλά κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να διευρύνουν αυτή τη συνεργασία που ξεκίνησε.

    • Εντός της ημέρας ο επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων θα μιλήσει στον τύπο για όλο αυτό το διάστημα που φιλοξενήθηκαν στο Στεφανοβίκειο ενώ για να κλείσει αυτή η συνεργασία, θα γίνει με τον πλέον ενδεδειγμένο αεροπορικό τρόπο κι αυτός δεν είναι άλλος από μια ακόμη άσκηση με βολές από τα επιθετικά ελικόπτερα Apache στο πεδίο βολής στο Λιτόχωρο σε συνδυασμό με αεροαποβατικές ενέργειες στις οποίες θα πάρουν μέρος στοιχεία από την 32η Ταξιαρχία πεζοναυτών που θ’ αναπτυχθούν αφού φτάσουν με Ελληνικά και Αμερικανικά ελικόπτερα, τόσο Chinook όσο και Black Hawk, έναν διακαή πόθο για πολλούς ιπταμένους της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού

Να σημειώσουμε πως δεν πέρασε ούτε βδομάδα από την ημέρα που έπεσε η αυλαία της διμερούς άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 2019» με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών, η οποία προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα Social Media επίσημων στρατιωτικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: