Πολλοί μνηστήρες: Με το «καλημέρα» του 2019 οι αποφάσεις για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ 200ΗΝ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, ρίχνει τις τιμές και εκείνον που συμφέρει αυτή η εξέλιξη είναι το Πολεμικό Ναυτικό που με γνώμονα την καλύτερη συνδυαστική προσφορά τιμής και υλικών αναμένεται πως θα κινήσει τις διαδικασίες για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, από την αυγή του νέου έτους που κοντοζυγώνει σε λίγες ημέρες.

Οι μνηστήρες για το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι λίγοι, το οποίο ομολογουμένως μετά την Πολεμική Αεροπορία είναι αυτό που βγαίνει στο προσκήνιο, τόσο για την επικείμενη αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, όσο και για το πλοίο που θα περάσει το ΠΝ στη νέα εποχή και που θα ισοφαρίσει το ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο το οποίο προς το παρόν τείνει να κλείσει προς την πλευρά της Τουρκίας, αν δεν υλοποιηθούν τώρα τα σχέδια που υπάρχουν στο Ελληνικό πεντάγωνο.

  • Αυτή τη στιγμή τα ταχέα πλοία και τα υποβρύχια μπορούν να θεωρηθούν η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε μια Τουρκία της οποίας η αμυντική βιομηχανία δείχνει να είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της και που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να την τροφοδοτεί διαρκώς με νέες παραγγελίες. Μην ξεχνάμε πως η Άγκυρα έχει ρίξει στην θάλασσα νέες αποκλειστικά δικές της κορβέτες ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ανακοινώσει πως σύντομα ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα τουρκικής φρεγάτας.

Το Πολεμικό Ναυτικό στην χώρα μας, τα χρόνια της κρίσης στηρίχτηκε στην πολυετή τεχνογνωσία των στελεχών του κι αυτό με κάθε ευκαιρία το αναγνωρίζουν όλοι οι ανώτατοι Αξιωματικοί. Όπως λένε, θα συνεχιστεί αυτή η παράδοση μιας και όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ικανοί ν’ ανταπεξέλθουν στις συνθήκες που τους θέτει η υπηρεσία.

Κάπως έτσι αναμένεται να βαδίσει το ΠΝ και στην επόμενη του μέρα, κυρίως πάνω στο επίπεδο της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Οι μνηστήρες για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ

Εκτός της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας που ερίζουν για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών της δεκαετίας του ’90, στους μνηστήρες υπήρχε και κοινοπραξία Καναδά-Αμερικής η οποία μάλιστα προσεγγίζει στο τελικό ποσό και τον «κουμπαρά» του Πολεμικού Ναυτικού. Τις Ελληνικές φρεγάτες τις έχουν εξετάσει εδώ και καιρό και κατατέθηκε η πρόταση της κοινοπραξίας.

  • Πρόσφατα μάλιστα η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ξεκαθάριζε πως θέλει την αναβάθμιση και των τεσσάρων πλοίων τύπου ΜΕΚΟ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του συστήματα της γέφυρας, του κέντρο επιχειρήσεων και ορισμένων οπλικών συστημάτων.

Στις προτάσεις αναβάθμισης συγκαταλέγονται κι εκείνες που έχουν να κάνουν με συστήματα ολοκληρωμένης επικοινωνίας των φρεγατών με αεροσκάφη και άλλες δυνάμεις.

Οι Αυστραλιανές φρεγάτες

Παράλληλα τρέχει και το θέμα των μεταχειρισμένων φρεγατών του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην επικείμενη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.

  • Αν τελικά κλείσει η συμφωνία για τις Αυστραλιανές φρεγάτες και έρθει η ώρα να φτάσουν στην Ελλάδα, η τεχνογνωσία που προϋπάρχει από Αμερικανικά πλοία θα βοηθήσει πολύ, με αποτέλεσμα να μην καθυστερήσει η ένταξή τους, επιχειρησιακά στον στόλο. Εκεί ακριβώς έγκειται η «ανάσα» που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό διότι με την έλευση των δυο μεταχειρισμένων φρεγατών, πολύ εύκολα δυο ΜΕΚΟ θα είναι εφικτό ν’ ακινητοποιηθούν προσωρινά για την αναβάθμιση που πρέπει να γίνει.

Πάντως όλα θα εξαρτηθούν, όπως είχαμε γράψει πριν μια εβδομάδα από δυο παράγοντες που τονίστηκαν ιδιαίτερα από ανώτατα χείλη του πενταγώνου. Ο πρώτος είναι η συμφωνία των Αμερικανών για την αποδέσμευση των SM-2, αλλά και η αυτοψία του πολυπληθούς κλιμακίου από το Πολεμικό Ναυτικό που θα εξετάσουν τα δυο σκαριά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ηλεκτρονικά και άλλα συστήματα.

Και με όλα τα σχέδια να βρίσκονται σε βρεφικό ακόμη στάδιο, το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τον άθλο του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τις απαιτήσεις να αυξάνονται μέρα με την μέρα και τα στελέχη να δίνουν ότι περισσότερο μπορούν ώστε να πλοία του στόλου να κρατηθούν ζωντανά.

Επιχειρησιακός μποναμάς για τους Αμφίβιους Καταδρομείς: Εξασφαλίζουν κρίσιμο εξοπλισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: