Επιχειρησιακός μποναμάς για τους Αμφίβιους Καταδρομείς: Εξασφαλίζουν κρίσιμο εξοπλισμό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους αμφίβιους καταδρομείς του ανατολικού Αιγαίου από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες κατάφερε να εξοικονομήσει τους απαραίτητους πόρους και να προμηθευτεί υλικά που είχαν ζητήσει οι commando’s των νησιών και η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στα υλικά που προορίζονται για τους αμφίβιους «νησιώτες» είναι τόσο ατομικά που για μεγάλο χρονικό διάστημα ζητούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό και που πολλά έχουν ήδη πληρωθεί από τις τσέπες τους, αλλά κι ένα ακόμη αντικείμενο που οι ομάδες αναγνώρισης θέλουν να το εντάξουν το ταχύτερο δυνατό επιχειρησιακά στα σχέδιά τους.

Κάποτε θα το λέγαμε «από μηχανής Θεό» τώρα όμως η τεχνολογία που καλπάζει το έχει ονομάσει drone και η τεχνογνωσία ήδη υπάρχει από τις μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, η οποία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα αυτό, όπως και με τις πτήσεις των τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από ανώτατες πηγές στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, προγραμματίζεται άμεσα να ξεκινήσει και ανάλογο σχολείο στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας που εκεί οι καταδρομείς θα μάθουν πολλές λεπτομέρειες από τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού τα οποία έχουν άμεση γνώση και εικόνα των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Επιπροσθέτως είναι λογικό πως θα υπάρξει και πρόσωπο από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και αυτών των συσκευών, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τα πολιτικά drones.

Η εξέλιξη αυτή για τις αμφίβιες μοίρες του Αιγαίου, προσθέτει εξαιρετικές δυνατότητες στις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στα νησιά καθώς το drone θα είναι ένα επιπλέον μάτι «αφ υψηλού» το οποίο είναι ικανό να δίνει εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο αρκετά χιλιόμετρα μπροστά από το σημείο που βρίσκεται μια ομάδα αναγνώρισης για παράδειγμα και ταυτόχρονα τα ίδια δεδομένα να μεταφέρονται στα κέντρα επιχειρήσεων που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως τα συγκεκριμένα drone έχουν κι΄ άλλες δυνατότητες εντελώς ανορθόδοξες τις οποίες μπορεί ο καθένας να τις εκμεταλλευτεί αναλόγως των περιστάσεων και των εξελίξεων κατά τη διάρκεια μιας ενδεχόμενης επιχείρησης.

Σ’ ότι αφορά τα ατομικά είδη οι ίδιοι ανώτατοι έλεγαν πως σ’ αυτή τη φάση κάναμε ότι μπορούσαμε και για τις αμφίβιες ομάδες των νησιών, σίγουρα χρειάζονται κι άλλα, μιας και στα άμεσα μελλοντικά σχέδια αναμένεται η μετεξέλιξη και αυτών των μονάδων.

Να υπενθυμίσουμε πως ήδη είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας πως και οι ειδικές δυνάμεις των νησιών έχουν τοποθετηθεί στον αμέσως επόμενο σχεδιασμό για να παίρνουν μέρος εκ περιτροπής ακόμη και σε συνεκπαιδεύσεις με μονάδες ειδικών επιχειρήσεων άλλων κρατών μαζί με τα στελέχη της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Άλλωστε ήδη το εγχείρημα με αυτές τις ομάδες φαίνεται πως είχε πετύχει από τη συνεκπαίδευση στην Βουλγαρία, καθώς μαζί με τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, είχαν ταξιδέψει και στελέχη από το 2ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής της Λέσβου, μετά από διαγωνισμό που είχε γίνει ανάμεσα στις μονάδες της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων κι αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός όπως έχει ήδη φανεί, όλες δηλαδή οι Ειδικές μονάδες να δουλέψουν μαζί και να βαδίσουν στην επόμενη μέρα με μια τυποποίηση τελευταίας γενιάς, ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο κατακόρυφα την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Πάντως παρά τις εξελίξεις με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και τις νέες επικοινωνίες ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Τούρκο πρόεδρο, εκείνο που έχει αποφασιστεί και δια μέσου του στρατηγικού διαλόγου που έγινε στις ΗΠΑ, είναι η συνέχιση των συνεκπαιδεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες πολιτείες, όπως επίσης υπήρξε και η δέσμευση των Αμερικανών να βοηθήσουν κατά πολύ στον τομέα του εξοπλισμού και των σύγχρονων επικοινωνιών.

Ήδη αυτό έχει αρχίσει να υλοποιείται και το είδαμε με την παραχώρηση πολλών τέτοιων συστημάτων στις Ειδικές Μονάδες του ΛΣ, εν αναμονή ωστόσο βρίσκονται στις Ειδικές Επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η γενική παραδοχή είναι πως αυτές θα πάρουν πάνω τους ένα μεγάλο βάρος και γι’ αυτό τον λόγο η υποστήριξή τους πρέπει να είναι άμεση.

Tο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει την ευθύνη για το Έθνος: Το μήνυμα Καμμένου από την Κύπρο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: