Νέα αύξηση των επιτοκίων επεξεργάζεται η Fed παρά τις έντονες πιέσεις του προέδρου Τραμπ




Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αρχίζει τη διήμερα συνεδρία της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών και παρά τις πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει την τέταρτη αύξηση του βασικού της επιτοκίου για το 2018.

Ταυτόχρονα, πέραν των πολιτικών πιέσεων και της ανάγκης διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Fed, διατυπώνονται ανησυχίες για νέες αυξήσεις, καθώς υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας.

Σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ προειδοποίησε τη Fed να μην διαπράξει «ακόμη ένα λάθος» ανεβάζοντας τα επιτόκια. Παράλληλα ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων φαίνεται να ενστερνίζεται το βασικό επιχείρημα του Αμερικανού Προέδρου και έχουν υποβαθμίσει δραματικά τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της Fed μέσα στο 2019.

Η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ήπιας ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, με την ανεργία να φλερτάρει με το χαμηλό 50ετίας και υψηλό επιχειρηματικό κλίμα. Αλλά ρωγμές άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα στοιχεία που τροφοδοτούν την συνεχόμενη ανάπτυξη εξασθενούν, ενώ προβλήματα που είχαν αγνοηθεί ή επισκιαστεί από καλά νέα συγκεντρώνουν πλέον περισσότερη προσοχή.

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία έφτασε στην κορύφωσή της, ιδιαίτερα αφού η αγορά ακινήτων ακολουθεί τους τελευταίους μήνες μια πτωτική πορεία. Παράλληλα, εκτός από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της αποχώρησης του Brexit, αλλά και η υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη, προσθέτουν στην παγκόσμια αβεβαιότητα, που οδήγησε στις μαζικές πωλήσεις στις χρηματαγορές των τελευταίων εβδομάδων, που εξανέμισαν τα κέρδη του έτους.

«Η Fed γνωρίζει ότι παραμένουμε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν επιθυμεί να υπερβάλει τα επιτόκια τώρα που η ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνει», είπε η οικονομολόγος στην Grant Thornton, Ντιάν Σγουόνγκ.

Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε να νοηθεί ότι η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις αυξήσεις των επιτοκίων και να εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία.

Η Σγουόνγκ και άλλοι οικονομολόγοι αναμένουν η Fed να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα την Τετάρτη. Μέχρι στιγμής η Fed αύξησε το βασικό της δανειστικό επιτόκιο οκτώ φορές από τον Δεκέμβριο του 2015 ανεβάζοντας το από το μηδέν στο 2,25% , αλλά το 2019 ενδεχομένως να προχωρήσει σε μία ή δύο κινήσεις.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ 18/12/2018 20:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: