Τετ-α-τετ Πομπέο-Νετανιάχου για Συρία-Τουρκία: Οι εξηγήσεις Μεβλούτ στους Ρώσους για S-400




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνομίλησε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Αντικείμενο των συζητήσεων τους είναι ο συνδυασμός απειλών εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, που εκπορεύονται από το Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανος και την Τουρκία, η οποία και συντονίζει τις χώρες αυτές. Τις ενώνει το μίσος εναντίον του Εβραϊκού Κράτους. Η Ρωσία, που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες αυτές, διατηρεί μία απόσταση από τους στόχους τους εναντίον του Ισραήλ.

  • Αυτή είναι η μία εξέλιξη…

Είναι κάτι για το οποίο κανείς υποθέτει σωστά εάν σημειώσει ότι τον κίνδυνο από τη συμμαχία του «αντισημιτικού άξονα» υπερτόνισε ο κ. Νετανιάχου στις συνομιλίες του με τον κ. Τραμπ. Στους Ισραηλινούς μπορεί να καταλογίσουμε τα πάντα. Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι οι παρανοϊκοί του ισλαμικού κόσμου θα αγαλλιάσουν εάν επιτύχουν τον στόχο τους, που είναι η εξαφάνιση του εβραϊκού στοιχείου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από ένα δάκτυλο μας, διότι πολύ απλά δεν γίνεται.

  • Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα, γνωρίζουν πως το Ισραήλ δεν έχει πει τον τελευταίο του λόγο για την απόφαση του κ. Τραμπ να αποσύρει τους στρατιώτες του από τη Συρία. Μπορεί να μιλούμε μόνο για 2 χιλιάδες πεζοναύτες και άλλο προσωπικό, αλλά μαζί με τους Κούρδους του YPG και τους Άραβες εταίρους, έχουν σχηματίσει μία πολεμική μηχανή που αποτελείται από 65 με 70 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Ως γνωστόν, οι γυναίκες του Κουρδιστάν είναι εξίσου γενναίες όσο και οι άνδρες και συμμετέχουν επί ίσοις όροις στο αντάρτικο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η δύναμη αυτή έχει εξασφαλίσει την ασφάλεια των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, που εξαφάνισε μέσα σε μία νύχτα ο Πρόεδρο Τραμπ. Με την απόφασή του άνοιξε μία μεγάλη πληγή για το Ισραήλ, που θα έχει στα σύνορά του πλέον τις ιρανικές δυνάμεις. Αυτή την εξέλιξη, η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει καταστρεπτική για το Εβραϊκό Κράτος.

  • Πέραν της όποιας υπερβολής, με την οποία η κάθε χώρα αντιμετωπίζει τους εχθρούς της, η πραγματικότητα είναι ότι ξαφνικά συνεργάζονται χώρες, που συντονίζει η Τουρκία, και η οποία καλλιεργεί απύθμενο μίσος για τους Εβραίους. Το θρησκευτικό στοιχείο είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνο.

Ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί την Πρωτοχρονιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο -η συνάντηση θα γίνει στη Βραζιλία- και στη συνέχεια, μέσα στον Ιανουάριο, μην εκπλαγείτε αν τον δείτε στο αεροπλάνο για την Ουάσιγκτον. Είναι πιεστικός και στοχεύει να λύσει το ζήτημα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Συρία πριν καταστεί «παιγνίδι θανάτου» για το Ισραήλ. Είναι κάτι, όπως φαίνεται, που δεν αντιλαμβάνεται ακόμα ο Πρόεδρος Τραμπ.

Ο φίλος του κ. Τραμπ, ο «Bibi», όπως τον χαρακτήρισε προχθές στο Ιράκ, έχει παίξει με τη φωτιά πολλές φορές και δεν έχει καεί. Αντίθετα, ο Αμερικανός πλανητάρχης το πιο κοντινό σε πόλεμο που είδε, είναι τα πλαστικά στρατιωτάκια, που άφηνε ο Άγιος Βασίλης κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο…

  • Η δεύτερη εξέλιξη αφορά και πάλι την Τουρκία, αλλά έχει σχέση με τη Ρωσία.

Πηγή του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Άγκυρα για να τον διαβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν θα δώσει τη δυνατότητα στην Αμερική να εξετάσει (και να κλέψει την τεχνολογία) των ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή δήλωση, όσο και αν σε πολλούς -που δεν γνωρίζουν- δεν έχει την παραμικρή σημασία.

  • Η τουρκική πηγή δήλωσε ότι «ο υπουργός διαβεβαίωσε τον πρέσβη της Ρωσίας ότι δε διεξάγεται συζήτηση για να δώσει η Τουρκία στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να εξετάσουν τα συστήματα S-400».

Φαίνεται ότι στη συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, το Νοέμβριο, ο πρώτος έθεσε ενώπιον του κ. Μάικ Πομπέο ένα δίλημμα: Να επιτρέψει η Αμερική στην Τουρκία να παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και αυτή να μοιραστεί τα μυστικά του με τους Αμερικανούς. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, να επιτραπεί και η πώληση των μαχητικών F-35. Όπου και να απευθυνθήκαμε δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία, αλλά προσωπικά πιστεύω τους δημοσιογράφους του πρακτορείου Bloomberg, που την πρωτοδημοσίευσαν.

  • Επειδή δεν αναλώνομαι στο σπορ της συνωμοσιολογίας, θεωρώ ότι δεν γίνονται συμφωνίες με στόχο πάντα την καταστροφή της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν είμαστε και το κέντρο του κόσμου. Άλλωστε δεν χρειάζεται να μας καταστρέψουν οι ξένοι… Το κάνουμε και μόνοι μας, όπως αποδείξαμε με την οξύτατη οικονομική κρίση που σάρωσε την Ελλάδα. Έχουμε καλά εκπαιδευμένους (στη διαφθορά) πολιτικούς για να αναλάβουν το …έργο.

Έτσι δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι είναι και οι καλύτεροι μάστορες της διεθνούς διπλωματίας και έχουν τους δύο κόσμους, τον δυτικό και τον ανατολικό στα πόδια τους. Δυστυχώς, απέναντι τους έχουν τον πρόεδρο Τραμπ, που βρίσκεται σε κατάσταση παράνοιας αναμένοντας το πόρισμα του εισαγγελέα Μιούλερ, και από την άλλη τον κ. Πούτιν, ο οποίος συγχώρεσε τον Ερντογάν, που του έριξε το πολεμικό αεροπλάνο, και του σκότωσε τον πιλότο του, αλλά και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Σύγκρουση γιγάντων: Ισραήλ και Εβραϊκό Λόμπι εναντίον Τραμπ και Ερντογάν για τη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: