Η Human Rights Watch απαιτεί να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου




Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της στην Ε.Ε. πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουν τη μεταφορά όλων των αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου σε κατάλληλες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα ή τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ανακοίνωσαν σήμερα 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναφέρει ανακοίνωση της Human Rights Watch.

Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, περισσότεροι από 12.500 άτομα παραμένουν ακόμη σε σκηνές  και containers ακατάλληλα για διαβίωση το χειμώνα σε πέντε νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης και σωματική βία καθώς και βία με βάση το φύλο. Η έλλειψη βασικών μέτρων προστασίας, καθιστά κυρίως τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά και ΛΟΑΤΚΙ άτομα, εξαιρετικά ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και σε επιθέσεις. Η όποια ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη είναι ανεπαρκής στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας του ασύλου.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι αποτέλεσμα της ελληνικής πολιτικής που στηρίζεται από την Ε.Ε. σχετικά με τον περιορισμό των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας το 2016. Η Ελλάδα και  άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να επιμεριστούν την ευθύνη και να παρέχουν ένα κατάλληλο επίπεδο διαβίωσης στους πρόσφυγες, διασφαλίζοντας την επιβίωσή τους και τη σωματική και ψυχική τους υγεία μέσω μίας δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου.

Η Ελλάδα, με τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών πρέπει να σταματήσει στην απάνθρωπη πολιτική περιορισμού και να διευκολύνει τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να δεχτούν αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και να διασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες ζωής για αυτούς.

Θα πρέπει επίσης, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ευρωκοινοβουλίου και να καταλήξουν σε συμφωνία για την δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος ασύλου στην Ε.Ε. που θα στηρίζει τα κράτη- μέλη. Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να διαδραματίσουν γνήσια ανθρωπιστικό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των θλιβερών συνθηκών στις οποίες διαβιώνουν οι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.

Αναπαράσταση στην παραλία της φρίκης στην Ρόδο: Φως στην άγρια δολοφονία της Ελένης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: