Θερμοκρασία βρασμού στη Βουλή: Αλλοπρόσαλλες προτάσεις με στόχο εκλογές αποδίδει ο Τσίπρας στη ΝΔ




Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά την συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε για “συριζοποίηση της διαδικασίας” τον πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι η ΝΔ καταθέτει αλλοπρόσαλες προτάσεις χωρίς επεξεργασία δύο χρόνια μετά το αίτημα Μητσοτάκη για αλλαγές στο Σύνταγμα και εκφυλίζει σε προεκλογική εκστρατεία, την διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν στη διαδικασία ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και να αφήσουν τους βουλευτές να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Νόμος περί ευθύνης υπουργών

Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών».

Τσίπρας:Δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία η συμφωνία

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος”.

Μητσοτάκης: Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού

Για τις σχέσεις κράτους Εκκλησίας ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- Αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με τον λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Τσίπρας:Σας τραβάει το αυτί το ΛΑΟΣ κ.Μητσοτάκη;

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε την συνταγματική διαδικασία».

Υποστήριξε ότι «με την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει την συζήτηση από την ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εμπλοκή Σημίτη της συζύγου και του αδελφού του σε έρευνα: Ζητήθηκε άνοιγμα λογαριασμών τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: