Τετραμερής σύνοδος ΥΠΕΞ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Βουλή, λέει ο Κατρούγκαλος




“Παρακολουθούμε, γιατί έχουμε μια στενή συνεργασία πια, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές επιδιώκουμε να τηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα της και καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα ευοδωθεί αυτό το κοινό μας εγχείρημα, ακριβώς γιατί θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες αυτή τη Συμφωνία”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αλλά διαβεβαίωσε πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την κυρώσει και η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη για την οποία δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως από την πρώτη στιγμή οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η περιφρούρηση των διμερών σχέσεων που είχαν φτάσει ένα πολύ καλό σημείο.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστεί στην Αλβανία ο νέος νόμος για τις μειονότητες, καθώς συναρτάται και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Για το χθεσινό επεισόδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα σημείωσε πως πρόκειται για μια κλασική αστυνομική επιχείρηση χωρίς καμιά πολιτική διάσταση.

“Είμαστε στο ίδιο πλοίο” δήλωσε ο Ντιμιτρόφ

«Κατά πολλούς τρόπους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πάνω στο ίδιο πλοίο και οι προσπάθειές μας είναι ευθυγραμμισμένες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την προοπτική ολοκλήρωσης των συμπεφωνημένων με την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων «το να δημιουργήσουμε μέλλον, επιλύοντας μεγάλα ιστορικά ζητήματα».

Παρατήρησε δε πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και αυτές που βλέπω ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα, για εμένα αποδεικνύουν ότι φτάσαμε σε έναν καλό συμβιβασμό, που καλύπτει τα πιο σημαντικά ζητήματα και τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας»,

Αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεσφκι, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται στην Ουγγαρία. Είναι ένα ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής μας, αλλά και της προσοχής της ευρύτερης περιοχής -τις τελευταίες ημέρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Οι κανόνες δικαίου είναι πολύ σημαντικοί για εμάς» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση κάπως παράδοξη», αλλά «ανάμεσα στον κανόνα του δικαίου (rule of law) και το δίκαιο του ηγεμόνα (law of the ruler), νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε τον κανόνα δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εργασιών της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- πΓΔΜ, που εξετάζει τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, στο πλαίσιο του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Η επιτροπή είχε μία πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί σύντομα -στο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Ενέκριναν τη μεθοδολογία της εργασίας τους και νομίζω ότι το κλίμα και η ατμόσφαιρα της πρώτης συνάντησης ήταν πολύ ενθαρρυντικά».

Ερωτηθείς εάν είναι σε γνώση του δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε αίτημα της πλευράς των Σκοπίων για απαλοιφή στοιχείων από τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας δήλωσε άγνοια περί του θέματος.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη διέξοδος από την κατάσταση αυτή παρά η αληθινή συμφιλίωση και οικοδόμηση της φιλίας και είμαι πραγματικά υπερήφανος που ήμουν μέρος όλης αυτής τη διαδικασίας», τόνισε.

Σημείωσε δε, πως τον περασμένο Μάιο, στην προηγούμενη υπουργική συνάντηση των τεσσάρων χωρών στη Θεσσαλονίκη «είχαμε περισσότερους δημοσιογράφους -το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο, ήμασταν πριν τη συμφωνία των Πρεσπών- αλλά αυτό πιθανότατα είναι ένα καλό σημάδι, γιατί αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε μια λιγότερο συναρπαστική περιοχή».

Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων, που απασχόλησαν την υπουργική συνάντηση, διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων, παράλληλα με τη σύσφιξη των πολιτικών σχέσεων και την οικοδόμηση φιλίας, «ώστε να διανοιχθούν οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις μας, για την οικονομία μας και η συνεργασία να ξεκινήσει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούν να τα αντιληφθούν οι πολίτες».

Η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας είπε ότι υπάρχουν πολλές συμφωνίες που είναι σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια με τα κράτη της περιοχής. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε το “χρώμα” σε αυτές τις συνεργασίες, ώστε να υπάρχει όφελος όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο (επιχειρήσεις, υποδομές, ενέργεια), αλλά στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των χωρών», σημείωσε η κ. Ντράλο.

Απαντώντας στην ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, η κ. Ντράλο απάντησε αρνητικά. «Δεν ήταν το θέμα μας. Το θέμα ήταν οι σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή και η προσπάθεια των δύο χωρών που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.


“Υποχρέωσή μας ως πολιτικοί είναι να συνδέσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους” δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας

“Υποχρέωσή μας ως πολιτικοί είναι να συνδέσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους και αν αυτό συμβεί, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, δεν θα είναι δυνατόν να καταστραφεί η καλή σχέση μεταξύ των γειτόνων” δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, στο περιθώριο της τέταρτης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Βάρος στην συνεργασία των χωρών

Να δώσουμε βάρος στη συνεργασία και όχι στο μεταξύ μας ανταγωνισμό και να βάλουμε στη συζήτηση και ζητήματα που αφορούν την αγορά σε όλη την περιοχή είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου για την Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, επισήμανε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πιτσιόρλας διατύπωσε πέντε ιδέες, οι οποίες θα συζητηθούν στη Συνάντηση και είναι οι εξής:

1. Συνεργασία των αρμόδιων οργανισμών των τεσσάρων χωρών με στόχο την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε διεθνείς εκθέσεις και οπουδήποτε αλλού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών.

2. Διασύνδεση των Εμπορικών Μητρώων των τεσσάρων χωρών.

3. Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και προσαρμογή με το ευρωπαϊκό καθεστώς.

4. Συνεργασία των Κεντρικών Αγορών των τεσσάρων χωρών (υπάρχει εμπειρία από τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας).

5. Συνεργασία για τον έλεγχο αγορών σε ότι αφορά ζητήματα ποιότητας, τήρησης διαδικασιών και το παρεμπόριο.

Τη διαμόρφωση action plan οικονομικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια πρότεινε ο Στ.Πιτσιόρλας στους ομολόγους του τριών χωρών

Ένα σχέδιο κοινών δράσεων στα ζητήματα της αγοράς -με έμφαση στα θέματα καταπολέμησης του παρεμπορίου, προστασίας των καταναλωτών και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας- πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν στην 4η υπουργική συνάντηση των τεσσάρων χώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση με όλες τις γειτονικές χώρες σε μεγάλα θέματα που αφορούν τον τομέα των δικτύων -τα ενεργειακά δίκτυα, τα σιδηροδρομικά, τις διασυνδέσεις λιμανιών, τα ψηφιακά- και τα επιμέρους υπουργεία έχουν προχωρήσει σε συνεργασία σε όλα αυτά. Σήμερα κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα της αγοράς και προέκυψε ως συμπέρασμα η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα action plan της οικονομικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ.Πιτσιόρλας, διευκρινίζοντας ότι στο σημερινό πρώτο στάδιο της συζήτησης τέθηκε το πλαίσιο των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο οι υπουργοί θα μεταφέρουν στους επικεφαλής των κυβερνήσεων τους, προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που ανέλαβε -μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών- να εκπονήσει το σχέδιο της πρότασης και να εξειδικεύσει τα θέματα της προωθούμενης συμφωνίας.

«Θα στείλουμε κάποιο σχέδιο στους γείτονές μας και επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μία Σύνοδος που θα καταλήξει στο action plan […] σήμερα συμφωνήσαμε στη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να το διερευνήσουμε και να το αποφασίσουμε στην συνέχεια», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως «μιλήσαμε για τις χώρες που ήταν παρούσες, αλλά προφανώς το action plan αφορά και τη Σερβία και τη Ρουμανία».

Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που εξετάστηκαν ως πιθανά πεδία συνεργασιών εξήγησε πως δύναται να προωθηθεί η συνεργασία των οργανισμών όλων των χωρών, οι οποίοι ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, προσθέτοντας πως «η κεντρική ιδέα είναι οι βαλκανικές χώρες να μην επιδίδονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους […] αλλά να συνεργαστούν για την προώθηση των εξαγωγών των προϊόντων όλης της περιοχής».

Η πρόσβαση επιχειρηματιών στα εμπορικά μητρώα όλων των γειτονικών χωρών απασχόλησε επίσης της συζήτηση. «Είναι ένα τεράστιο θέμα, θα διευκολύνει τους πάντες για την οικονομική συνεργασία το να υπάρχει διασύνδεση των εμπορικών μητρώων, το να μπορεί δηλαδή ο Έλληνας ή Βούλγαρος επιχειρηματίας να έχει πρόσβαση στο εμπορικό μητρώο της διπλανής χώρας και να έχει μία εικόνα για τα στοιχεία εταιρειών της» είπε ο κ.Πιτσιόρλας.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την προοπτική συνεργασίας στα θέματα ελέγχου της αγοράς, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αφορά πολλές πλευρές, αφορά την ποιότητα των προϊόντων, την πιστοποίησή τους και το τεράστιο θέμα του παρεμπορίου που μας ενδιαφέρει πολύ ως χώρα».

Οι υπουργοί Οικονομίας διερεύνησαν ακόμη τις προοπτικές συνεργασίας των κεντρικών αγορών Θεσσαλονίκης, Σκοπίων, Σόφιας και Τιράνων, καθώς και την προώθηση συνεργιών σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτομιών μέσα και από τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, ώστε να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, εκεί όπου είχαμε ανταγωνισμούς κάθε είδους» τόνισε ο κ.Πιτσιόρλας, εκτιμώντας πως «η ιδέα που συμφωνήσαμε και περιμένουν όλοι από εμάς να στείλουμε το σχέδιο, αντιμετωπίστηκε πάρα πολύ θετικά και αυτό […] είναι ένα σημαντικό βήμα ως προς το κλίμα που διαμορφώνεται για μια συμφωνία σε μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, που θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα οργανωθεί η υλοποίησή τους».

Κόντρα Τσίπρα με Μητσοτάκη στη Βουλή με φόντο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: