ΗΠΑ: Δραστηριότητα που αυξάνει την ένταση η παρουσία του Μπαρμπαρός στο οικόπεδο 4




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εισβολή της Τουρκίας στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς θεωρεί την παρουσία του Μπαρμπαρός και των τουρκικών πολεμικών πλοίων δραστηριότητα που αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν κλήθηκε από τον ανταποκριτή του καναλιού OPEN και διευθυντή της ιστοσελίδας μας, Μιχάλη Ιγνατίου, να σχολιάσει ερώτηση του αναφορικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερώτημα τέθηκε από τονανταποκριτή του OPEN, με αφορμή την είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Η ερώτηση ήταν σαφής:

  • «Αυτό (εννοεί την εισβολή στην ΑΟΖ) θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της Εxxon Mobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

«Το ‘Μπαρμπαρός’, συνέχισε ο Ιγνατίου, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Αγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα», πρόσθεσε ο Κύπριος δημοσιογράφος.

«Η πολιτική των Η.Π.Α. για την ΑΟΖ της Κύπρου -επανέλαβε ο εκπρόσωπος- είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο ανοίγει νέα υπόθεση Μπράνσον: Απαιτεί και άλλους υπηκόους των ΗΠΑ, καυγάς για S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: