Ο Πομπέο ανοίγει νέα υπόθεση Μπράνσον: Απαιτεί και άλλους υπηκόους των ΗΠΑ, καυγάς για S-400




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μία απίστευτη ψυχρολουσία ανέμενε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Πομπέο απαίτησε την απελευθέρωση και των υπολοίπων Αμερικανών υπηκόων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους, όπως και των Τούρκων υπηκόων-μελών της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός έκανε σχετική δήλωση για τους Αμερικανούς φυλακισμένους στην Τουρκία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Υπήρξε πλήρης διαφωνία για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον κ. Πομπέο, ότι η αγορά δεν θα ακυρωθεί, με αποτέλεσμα η συνάντηση να μην κυλήσει ομαλά. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι χρειάζεται και άλλο πολεμικό υλικό, το οποίο προτιμά να αγοράσει από τους δυτικούς συμμάχους του!

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΜΠΕΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Καλωσορίζουμε το θετικό μομέντουμ που ακολούθησε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και ανοίγουμε επιπλέον διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του τοπικού προσωπικού και πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της ΝΑΣΑ Σέργκαν Γκόλγκε. 

Επιπλέον, συζητήσαμε την υπόθεση Κασόγκι και την ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Συρία, την στήριξη για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας διαρκής και ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη της Συρίας. 

  • Σημειώνουμε ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφαιρέθηκε η φράση που αναφέρει ότι “καλωσορίζουμε το θετικό μομέντουμ που ακολούθησε την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον”.

Navtex-απάντηση από τη Λευκωσία στην Τουρκία: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: