Η Σ. Αραβία απορρίπτει την εκτίμηση της CIA για τον Κασόγκι: «Ουδεμία» σχέση με «την αλήθεια»




Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, o Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έκρινε ότι οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός «δεν έχει καμιά βάση στην αλήθεια» και κατά συνέπεια «τον απορρίπτουμε».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Ας Σαρκ αλ Άουσατ και δημοσιεύεται σήμερα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας τόνισε επίσης πως η Άγκυρα διαβεβαίωσε το Ριάντ πως όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η δολοφονία του Κασόγκι τη 2α Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη διατάχθηκε από το ανώτατο επίπεδο των αρχών του βασιλείου, «δεν είχε σκοπό (να βάλει στο στόχαστρο) τον πρίγκιπα διάδοχο με αυτό το σχόλιο».

Η εφημερίδα που πήρε τη συνέντευξη από τον ΥΠΕΞ του ουαχαμπιτικού βασιλείου και τη δημοσιεύει σήμερα ανήκει σε σαουδαραβικά συμφέροντα.

Συζητήσεις Γ.Γ. Γκουτέρες και Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για την υπόθεση Κασόγκι. Κανένα επίσημο αίτημα για διεθνή έρευνα από την τουρκική πλευρά

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση της αποτρόπαιης δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούρατζιτς.

«Συζήτησαν για την Υεμένη, τη Συρία, την Κύπρο, καθώς και για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Ντούρατζιτς.

Για την πιθανότητα διεξαγωγής έρευνας του ΟΗΕ για την υπόθεση, πρόσθεσε: «Δεν λάβαμε κανένα επίσημο αίτημα από την τουρκική πλευρά».

Μετά τη συνάντηση με τον Γκουτέρες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε ερώτηση αν ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, είπε: «Συζητήσαμε όλες τις πτυχές του ζητήματος αυτού».

Παράλληλα σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρον Ουάιντεν με δήλωση του στο Reuters ζήτησε από τους αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να δώσουν στη δημοσιότητα σύνοψη των ευρημάτων από τη δολοφονία Κασόγκι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κάιρο, Egypt
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, United Nations

Διαμελίστηκε το πτώμα του Κασόγκι λέει ο Ακάρ: Ο Τραμπ δηλώνει ότι δεν άκουσε την ηχογράφηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: